NA DUŠI NOSI JEDNU RANU

'Dala bih cijelu karijeru za unuče, ali takva je sudbina': Mira Banjac o sinu Branislavu koji se godinama krije od javnosti

Nedjeljni magazin 08.07.23, 21:04h

'Dala bih cijelu karijeru za unuče, ali takva je sudbina': Mira Banjac o sinu Branislavu koji se godinama krije od javnosti
Ne da Bog sve. U životu postoji ravnoteža, ali, nažalost, tu ravnotežu dobijete kasnije. Valja se rasporediti: koliko dajete profesiji, a koliko životu. Ostala sam uskraćena za unuče - iskreno je priznala prije nekoliko godina

 

 

Legendarna glumica Mira Banjac bliži se 94. rođendanu, a u seriji "Zakopane tajne" bilježi još jednu ulogu u bogatoj karijeri koja traje još od 1959. godine. Iako je u profesionalnom smislu mnogo postigla, na duši nosi jednu ranu - što nema unuke.

 


Sina Branislava Jovanovića rodila je godinu dana poslije sticanja diplome, 1951. godine, ali brak sa njegovim ocem nije potrajao, o čemu je jednom prilikom rekla:


- Često u životu očekujemo jedno, a dogodi se nešto drugo. Andrej Jovanović, inženjer po struci, bio je moja velika ljubav. Udala sam se za njega kad sam imala 24 godine. Oboje smo s radošću čekali Branino rođenje i to je ubrzo bilo jedino što nas je spajalo... Shvatili smo da nismo jedno za drugo, da se potpuno razlikujemo, da smo drugačiji. Nije bilo ružnih scena, prebacivanja i mučenja. Razdor i odustvo bliskosti lebdio je u vazduhu. Zbog neslaganja naravi, različitih ciljeva, izabrali smo najbolje rješenje – razvod. Razišli smo se kad je Brana imao pet godina, tako da razvod nije bio traumatičan za dijete.


Bivši supružnici ostali su u prijateljskim odnosima sve do Andrejove smrti.


- Nikada se više nisam udala, a Brana je bio i ostao moj voljeni i obožavani sin, moja najveća ljubav - izjavila je legendarna glumica.


- U momentu razvoda Brana je bio suviše mali da bi dobio 'drugog oca', a kasnije, kad je porastao, 'drugi otac' mu više nije ni bio potreban. Nije mi nedostajalo poštovanje muškaraca. Mene su moji ljudi voljeli - rekla je glumačka legenda.


Branislav Brana Jovanović, u mladosti državni prvak u dizanju tegova, radni vijek proveo je kao snimatelj na televiziji, a danas je u penziji.


Brana je i lovac, hobi mu je izrada nameštaja, pa je Miri napravio biblioteku i crvenu kuhinju. Poslije razvoda od supruge nastavio je da živi sa majkom u porodičnom stanu u Novom Sadu.


- Ne da Bog sve. U životu postoji ravnoteža, ali, nažalost, tu ravnotežu dobijete kasnije. Valja se rasporediti: koliko dajete profesiji, a koliko životu. Ostala sam uskraćena za unuče, ali to je takva sudbina. Zaista bih dala cijelu moju karijeru za to jedno dete, ali nije se dalo - iskreno je priznala prije nekoliko godina, piše Hello!.


Svojevremeno je priznala šta bi promijenila u karijeri i životu kada bi mogla da se vrati kroz godine.


- Mijenjala bih veliki mračni dio mog života u Beogradu. Ja sam jaukala beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Imala sam stan u Novom Sadu kada sam krenula u Beograd. Jedna gospođa je htjela da uđe u njega, a ja sam imala stanarsko pravo. To pravo sam joj prodala, a to se tada nije smjelo. Meni je to odobrio grad uz klauzulu da više nikada ne mogu dobiti stan u Novom Sadu. Pristala sam. Sa tim parama sam kod Skadarlije iznajmila jednu garsonjeru na godinu dana - ispričala je glumica i otkrila da ju je spasio poziv reditelja Stipe Delića.


- Poslije je ta žena došla da traži novac nazad i tužila me. Ja te pare više nisam imala i krenula sam da zajmim. Prvo sam naišla na zelenaše koji su uzimali tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u „Metropol”, naručila kafu, sjela da napišem pismo i htjela da se bacim dole. Moj sin je bio u vojsci, više nisam imala izlaza. Iduće noći zvoni telefon i javi se reditelj Stipe Delić. Bio je poznat tada, ali nismo se znali lično - rekla je svojevremeno za "Politiku" Mira koja više nikada u životu nije pozajmila novac, piše Mondo.rs..

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI