PAVLE PAVLOVIĆ/ KRALJ PILOT

Da li bi ijedan bh. političar bio spreman da nešto radi bez mita i korupcije, samo volonterski - poput kralja Holandije?!


05.07.23, 14:43h

 

 

Za nekoliko dana letim iz Splita prema Amsterdamu. Naravno sa KLM, najvećom holandskom avio kompanijom. Nisam siguran ko bi tada mogao biti za komandama zrakoplova, kao što to često zna holandska kraljica Maxima. Lako joj je bezbrižno parati nebo, recimo ka Berlinu pa poslije prema Grčkoj, kada je za uzdama boinga 737 glavom i bradom drugi nositelj nizozemske krune, njen suprug, kralj Alexander.


Tako će vozeći suprugu po plavim visinama kralj popunjavati i obaveznu pilotsku kvotu od najmanje 150 sati letenja godišnje da bi mogao zadržati čin kapetana nebeske plovidbe. Suveren Niske zemlje, inače, profesionalno i naravno bez plate leti već 21 godinu. Gotovo niko od stotine hiljada putnika koje je prebacivao sa jedne na drugu destinaciju nije uspio da prepozna nekadašnjeg princa, a sada kralja, dok se zamaskiran u uniformu pilota ukrcavao u kabinu. 


Ipak, jedan od tih putnika doživio je iznenađenje života. Na čekiranju na letu iz neke od toplih zemalja ka hladnoj Holandiji otkrio je da je tehničkom greškom ostao bez sjedišta u ogromnom avionu. U strahu i panici pomogao mu je poziv pilota da se priključi na trećem pomoćnom sjedalu u njihovoj kabini. Kada se zahvalni čovjek našao u uskom prostoru, ruku mu je pružio i zaželio miran let kapetan aviona. Niko drugi nego nasmijani kralj njegove zemlje!

 

kralj-holandije-pilot-2

FOTO: Kapetan, kralj Alexander na desnom sjedalu

 

Kontam možda i mene jednom pogodi takva sreća. Jer, na lutriji, lotu, kvizovima, nagradnim igrama nikada ništa nisam dobio. Red je, valjda, da mi, bar, kralj bude pilot…


Zašto ovo pričam? Napinjem se iz sve snage da zamislim situaciju da bi neki od političkih suverana ovog regiona dobrovoljno, bar ponekad, bio liftboj u nekom velikom hotelu, ako već ne zna voziti tandem bicikl, taxi, brod, voz, autobus, a kamoli avion. Ili, ako bi znao nešto od ovoga, da li bi se njegova umišljenost, uobraženost spuštala na nivo da nešto radi volonterski, bez mita i korupcije?


Eto, mogao je Dodik, koliko je u helikopteru i avionima, do sada naučiti upravljati tim čudesima. Ko zna koliko bi uštedio svom preko guše zaduženom entitetu. Ili, mogao je ne brzinu i Konaković da postane pilot, kao što je ekspres uletio na ministarsku fotelju. Sve više je u zraku nego na zemlji. Primijetilo se to i kada se iznenada prizemljio nedavno u Konjicu. On i njegovi stjuardi Nikšić i Forto nisu uspjeli savladati zločeste putnike Milorada i Zukana. Samo su mirno gledali kroz prozor aviona nadajući se da neće uletjeti u oluju. Gledali ne gledali, ona ih ipak očekuje, jer kontrolu leta vodi viši ispektor zrakoplovstva Čović.


Eh, kako bi nam bilo da zemljom upravlja kvalificirani pilot kao što je holandski kralj. Što sada neprestano leti ka toplim zemljama da bi se u ime svoje obitelji izvinuo potomcima robova kojima su trgovali i njegovi preci. Povijest kaže da su tako zaradili bogatstvo koje i danas jako sija.


…Zato šuti, Paja, jer bajke su davno nestale, posebno na Zapadnom Balkanu. Daj bože da poletiš, pa ako treba i sa kraljem za kormilom. Makar i tresnuo točkovima o pistu u Amsterdamu...

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

       

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

                                                                            


BLIN
KOMENTARI