Esad Duraković/ TUNEL JE ZA TO DA SE KROZ NJEGA DOPRE DO SVJETLOSTI

Da li nam to i Vi, opet, kao Visoki predstavnik Međunarodne zajednice, nudite još jednu 'konzervu ikar' od koje su i cuke bježale?!


29.06.23, 09:41h

 
 
 
U Sarajevu je podignut veoma neobičan spomenik. Nalazi se u epicentru Sarajeva, u blizini Zemaljskog muzeja, zapravo na obodu Marijin dvora i tik uz Vilsonovo šetalište. Uzgred, ali naglašavajući da uzgrednost nije suvišna: nazivi Marijin dvor i Vilsonovo šetalište nisu „bošnjački“ nego su internacionalni; Bošnjacima to, očito je, nikada nije smetalo a ne smeta im ni danas iako bi mnogi htjeli tendenciozno im podmetnuti antizapadnu orijentaciju. Tu, na poširokom prostoru podignut je spomenik u obliku konzerve ikar a na njemu piše: Međunarodnoj zajednici – zahvalni građani Sarajeva (vidjeti, npr., ovaj link). 
 
A Međunarodna zajednica je:
 
- Dostavljala Sarajlijama te konzerve koje ni cuke nisu htjele jesti.
 
- Posmatrala je tokom 1992-1995. godine opsadu modernog evropskoga grada kome su oduzeli pravo na samoodbranu; čak su neke vlade, poput Miteranove, osiguravale pozicije opsadnika.
 
- U čvrsto opsjednutom Sarajevu agresori su pobili – sa distance, artiljerijom i snajperima – oko 14.000 civila.
 
- Ti isti zlotvori pobili su u Sarajevu samo djece 1.601. (Istraživanje: Institut za istraživanje zločina…)
 
- Međunarodna zajednica je sve znala i vidjela, čak je kooperirala, pa su tako znali i za „sarajevski safari“ u kome su monstruozni međunarodni bogatuni plaćali opsadnicima kako bi im pružili užitak da sa okolnih brda snajperima ubijaju civile u Sarajevu. Ubijanje djece naročito su visoko plaćali. Krvavi biznis krvoloka!
 
- Postojao je samo jedan niski i vlažni tunel kojim je u Grad stizala kakva-takva logistika. Danas su još samo Palestinci osuđeni – naočigled svijeta – da tunelima dospijevaju do slobode ili svjetlosti. Kakva podudarnost! I ja sam jednom prošao tim tunelom, sagnut, osjećajući titanski pritisak njegova svoda na moje ljudsko dostojanstvo.
 
Toj Međunarodnoj zajednici građani opsjednutog Grada-mučenika podižu spomenik zahvalnosti.
 
Postavlja se pitanje kako razumjeti taj čin jer Međunarodna zajednica čak ni danas ne reagira adekvatno na rušenje ustavnog poretka onih koji su ubijali Sarajevo i potom osnovali Republiku na masovnim grobnicama. Je li to naivnost? Možda ironija, sarkazam?
 
Skulptura/spomenik ima otvorena značenja; može biti ambigvitetna.
 
U danome kontekstu, ovaj spomenik valja razumjeti i kao vjeru Sarajlija da još ima nade za pravdu i humanost u ovome svijetu, u Evropi, iako su mnoge vlade konzistentno bile i ostale na strani jačega i nasilnoga. Sarajlije vjeruju da humanost i istinski kosmopolitizam još uvijek nisu pokopani, da će javnost Zapada pozitivno utjecati na vlade iako u samoj BiH su evidentni napori da se naročito Bošnjaci antagoniziraju sa Zapadom, što i jest strategija onih koji bi htjeli navući animozitet Zapada prema Bošnjacima koji tolerancijom i kosmopolitizmom i danas mogu biti uzor Evropi.
 
 
Dakle, ostade li, Ostarjela Gospo, nešto od tvoje humanosti i kosmopolitizma kao univerzalnih vrijednosti? 
 
 
POST SCRIPTUM
 
Gospodine Schmidt, Visoki predstavniče Međunarodne zajednice, upravo ste ocijenili posljednju odluku NSRS kao napad na ustavni poredak BiH. Trenutak je zaista dramatičan i morate odmah djelovati u skladu s tim. No, Vi zasad verbalizirate (kao i do sada), čak nudite političku pomoć NSRS umjesto da sankcionirate – odmah i strogo – one koji ruše Daytonski sporazum za koji ste Vi zaduženi da ga čuvate.
 
 
Da li nam to i Vi, opet, kao Visoki predstavnik Međunarodne zajednice, nudite još jednu „konzervu ikar“ od koje su i cuke bježale?! Ili ćete biti drukčiji?
 
 
 
Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/dg)