PAVLE PAVLOVIĆ/ posljednji izdanak crvenih obitelji

Drug Lenjin i 80 godina Sutjeske: Treba stisnuti pa se zagrliti s ovim čovjekom, a još opasnije - s njim pozirati!


21.06.23, 20:51h

 

 


Vratio se drug Lenjin nakon još jedne pobjede u razbijanju ofanzive onih što sve jače stežu obruč oko sjećanja na Sutjesku. Uzalud im trud, povijesna prekrajanja, laži. Mit i istina o najvećoj bici junaka sa petokrakom na čelu nestati ne može!


Brani se to već 80 godina i pokazalo se u punom sjaju nedavnog 17. juna, kada su se pjesme slavne i imena iz istorije spominjala u Dolini heroja. U kojoj tog dana nije bilo nacionalnih prebrojavanja.


I drug Lenjin je postojano bio na čelu kolone sjećanja, posebno onih vezanih za heroje iz njegove Dalmacije. Najviše je sinova i kćeri sinjeg mora i vala, najljepšeg dijela današnje hrvatske obale, položilo živote na Sutjesci.


Imao sam čast da svečano dočekam druga Lenjina ovih dana na jednom makarskom mulu i da zajedno s njim salutiram pozdravom kojim su proleteri i hiljade povijesno hrabrih Dalmatinaca čvrsto obećavali vrhovnom komandantu Titu da će i Sutjeska biti obranjena.


Dok salutiramo sjećam se kako sam govorio i govorim mojim prijateljima - lako je vama na Makarskoj rivijeri, vi ste već navikli. Možete zamisliti kako je nama, nespremenim na takve susrete, imena.


Jer, treba stisnuti pa se odlučiti zagrliti s ovim čovjekom, a još opasnije je zajedno pozirati pred objektivom.

 

pavle-pavlovic-lenjin-puharic


Upoznavanje s njim, takođe, je stresno, gotovo šokantno. Pitate se odakle mu hrabrost da sva ova desetljeća izaziva i ljude i sudbinu. Kako li se osjeća kada mnogi ustuknu kada progovori – JA SAM LENJIN!
 

Drug Lenjin, nositelj je poznatog makarskog prezimena Puharić. On je posljednji izdanak crvenih obitelji koje su s ponosom svojim nasljednicima davale imena za koja su mislile da će biti vječna.


Dok on svojim djelovanjima nastavlja opravdavati povijesno značenje imena što mu, siguran sam, sada donosi mnogo nevolja koje proleterski stočki nosi, mislim da su, ipak, u pravu oni naši po bijelom svijetu što djecu nazivaju Janom, Zakom, Teom.


Sve dok antifašizam još jednom, ali ovog puta zauvijek, ne pobijedi eksploziju crnih košulja, ili reviju prijetećih brada, dalmatinski Lenjin će biti sve slabije svjetlo nade da se teške godine iz nedavne povijesti Europe i ovog regiona neće ponoviti.


Zato, živio nam drug Lenjin, možda nas povede u još jednu pobjedu!


   

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


BLIN
KOMENTARI