ŠTA JE BURTONA NAJVIŠE ŽIVCIRALO

Iz dnevnika slavnog glumca: Tito i Jovanka žive u neviđenom luksuzu, on je dosadan, ona seljanka, ali šarmantna...

Nedjeljni magazin 13.04.23, 11:34h

Iz dnevnika slavnog glumca: Tito i Jovanka žive u neviđenom luksuzu, on je dosadan, ona seljanka, ali šarmantna...
Richardu Burtonu se svidio lik u filmu, ali predsjednik Tito na njega nije ostavio najbolji dojam, što se može zaključiti iz njegovih dnevničkih zapisa

 

 

Godine 1971. Richard Burton je sa suprugom, slavnom glumicom Elizabeth Taylor, boravio na Brijunima, gdje su ga dočekali Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka.

 

Slavni glumac je taj susret opisao u svom dnevniku.

 

“Sretno smo stigli i vozili se Mercedes-Benzom do Pule, gdje nas je čekao brod. Na aerodromu nas je čekala masa fotografa i novinara, uobičajena pitanja: ‘Kakav je osjećaj glumiti velikog čovjeka?‘, ‘Koliko znaš o Titu?‘...

 

- Dali su nam vilu nedaleko od Titove. Jako vruće, nema klime. U vili nas je dočekala gospođa Broz. Krupna žena vrlo seljačkog izgleda i izuzetno šarmantna s razoružavajućim osmijehom. Ponuđeni su nam kanapei (koje sam pojeo, maknuvši kruh), šampanjac koji sam odbio i ukusna turska kava koju nisam odbio - napisao je Richard Burton u svom dnevniku i dodao:

 

- Dug, ali ugodan dan proveden, osim kratkog popodnevnog drijemeža, s Titom. Predsjedniku i njegovoj ženi poklonili smo Van Cleef & Arpels sat. Kad me Tito pitao za scenarij, rekao sam da mislim da bi on u njemu trebao biti više zastupljen, da je uloga premala. Složio se da je u redu da ga bude više, što se redatelju iznimno svidjelo. Tako da ću možda imati nešto više za raditi u filmu, nego samo stajati i izgledati kao ‘čovjek sudbine - zabilježio  je glumac.


Film "Bitka na Sutjesci" je ratna priča iz Drugog svjetskog rata o "Operaciji Schwartz", kako su je nazvali Nijemci, kojima je bio cilj uništiti partizanske jedinice kod Sutjeske, u jugoistočnoj Bosni. Bitka je počela 15. maja, a završila 16. juna 1943. godine. Poginulo je 7500 partizana, muškaraca i žena.

 

Iako su Nijemci, potpomognuti vojnicima NDH, izgubili samo 514 vojnika, partizani su se uspjeli izvući iz obruča njemačkih snaga i preživjeti. Bila je to odlučujuća bitka za vojnu pomoć saveznika u nastavku rata, jer su se vojnici britanske vojne misije pridružili Glavnom štabu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Tito je ranjen u borbi, 9. juna mu je stradala ruka u eksploziji.

 

Richardu Burtonu se svidio lik u filmu, ali predsjednik Tito na njega nije ostavio najbolji dojam, što se može zaključiti iz njegovih dnevničkih zapisa.

 

- Malo me živcirala nervoza s kojom nas je osoblje posluživalo. Tito i Jovanka žive u nevjerojatnom luksuzu, neusporedivim ni sa čim što sam vidio. Nakon ručka smo predsjednik i ja puno razgovarali o ratu, a posebno o Sutjesci. Pitao sam ga voli li Staljina. Dugo sam čekao odgovor, a na kraju je rekao da mu se "divi kao političaru, ali da mu se ne sviđa kao čovjek - istaknuo je Burton.


Detaljno je opisao kako su proveli dan na Brijunima.

 

- Nazvao nas je u 16 sati i povezli smo se kabrioletom Lincoln Continental. Odmah, ni pedesetak metara od kuće, vozeći preko vrlo oštrog kamena, probušio je prednju desnu gumu. Umjesto da stane i ugasi motor, dao je gas, a mi smo se ljuljali i trzali, što nam je paralo živce. Kasnije smo nastavili pješice do malog zoološkog vrta sa slonom i kozama, gazelama... Odjednom mi je, nakon incidenta s autom, izgledao jako star i još niži, ali ubrzo je opet bio stari, samouvjeren. Činilo se i da se malo boji slona kojeg je hranio", napisao je Burton, a zatim dodao:

 

- Da, Elizabeth Taylor zapravo nije opčinjena snagom i slavom svega toga, dao bih sve od sebe da pobjegnem, veliki je napor izdržati dosadu, pogotovo beskrajne prevođene razgovore. I Tito i madame Broz pričaju duge priče, za vrijeme kojih ne dopuštaju prevoditeljima da ih prekidaju, pa nakon što završe, čovjeku je svejedno o čemu pričaju - opisao je glumac.

 

Dotaknuo se i predsjedničke vile.

 

- Plovili smo malom motornom jahtom, najveća brzina 35 čvorova, 160 tona, 120 stopa i zaplovili niz otoke. Prekrasni gradovi i stotine novih hotela. Plaže, uglavnom kamene, vrvjele su turistima. U prosjeku zarade 30 milijuna godišnje, rekli su. Gotovo su svi mahali predsjedničkoj jahti, a on im je uzvratio.Predsjednik mi je ponosno rekao da je njegova obala najbolje branjena u Europi, a da se ispod svih otoka punih špilja krije oružje, podmornice i topovi. Povremeno bih dalekozorom vidio mornara na nekom udaljenom brežuljku kako ukočeno salutira. Ručali smo na otočiću okrenutom prema Brijunima - napisao je Richard Burton.

 

(Slobodna Dalmacija/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI