ZORAN BIBANOVIĆ/ RADIKALIZACIJA U BIH (OPET) POČINJE

Od Milutina Mite Despotovića do Christiana Schmidta: 'Sjećaš li se kad ti meni opsova mater?!'


17.10.22, 10:40h

 

 


www.upoznajtesvijetokonas.com

 


Akademici Srpske akademije nauka i umjetnosti – SANU, Antun Miletić i Vladimir Dedijer su decenijama istraživali građu o genocidu nad srpskim i drugim narodima Jugoslavije i objavili više naučnih radova i knjiga na temu genocida. U knjizi Genocid nad muslimanima (Svjetlost, Sarajevo 1990.) zabilježili su da je u tradiciji Balkanskih vlastodržavničkih krugova da primjenjuju genocidne mjere u cilju stvaranja etnički čistih teritorija radi teritorijalnih i ratno-profiterskih razloga. To su učinili pri padu Osmanskog carstva, u vremenu Berlinskog kongresa, u Prvom i Drugom balkanskom ratu i u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Znanstveno su utvrdili da su višekratni povratnici u zločinu genocida stvaranja etničkih čistih teritorija Bugarska, Srbija i Hrvatska što njihove historiografije to prećutkuju.


Masovno ubijanje Srba je započelo sa Nerzavisnom državom Hrvatskom – NDH u Drugom svjetskom ratu što je izazvalo bježanje Srba u šume, a koncem 1941. i početkom 1942. godine, četničke organizacije započinju masovna ubijanja i pale čitava sela i naselja. Tada se stvaraju genocidni programi po kojima su u NDH donešena Zakonska odredba o rasnoj pripadnosti po kojoj su arijskog porijekla proglašeni pripadnici islamske vjerske zajednice i pretopljeni u Hrvate, a malo potom (30. juni 1941.) stvoren je program Velike Srbije, pod nazivom Homogena Srbija. Ustaše ubijaju Srbe i Jevreje, a četnici Muslimane, Jevreje i Hrvate. Tako je počelo tragično brutaliziranje Balkana.


Potrebno je znati da su muslimani u Nezavisnoj državi Hrvatskoj – NDH listom ustali protiv ubijanja Srba i Jevreja. Poznate su sarajevska, mostarska, banjalučka, bihaćka, prijedorska, brčka bijeljinska… rezolucije u kojima su vjerski prvaci, veletrgovci, učitelji, profesori i drugi najugledniji muslimani svojim potpisom ustali protiv ubijanja, hapšenja i maltretiranja Srba i Jevreja. Akademici su zaključili da je zbog toga od iznimnog značaja postojanje građanskih višenarodnih država Makedonije (današnja Sjeverna Makedonija) i Bosne i Hercegovine i njihova stabilnost.

 

Ustaše ubijaju Srbe i Jevreje, a četnici Muslimane, Jevreje i Hrvate. Tako je počelo tragično brutaliziranje Balkana


Akademici naravno nisu ni slutili da će se ideološke vođe susjednih zemalja u posljednjem agresivnom ratu u Bosni i Hercegovini 1992/95. služiti ne samo teorijom i praksom svojih prethodnika već i praksom anglosaksonskih prethodnika, osvajača Amerike. Nakon posljednjeg agresivnog rata u Bosni i Hercegovini susjedna Hrvatska je presuđena za Udruženi zločinački poduhvat – UZP, a Srbija za saučesništvo u genocidu.


U kolumni dobrodošlice Visokom predstavniku Schmidtu pod naslovom Panika – Christian Schmidt ante portas, sam pomenuo i činjenicu koju su isticali intelektualci da su protivnici građanske, sekularne, višenarodne države Bosne i Hercegovine sve etničke političke stranke i sve tri vjerske zajednice, a posebno tradicija Srpske pravoslavne crkve i tradicija šerijatskog prava. Šta je nakon godinu dana uradio Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu? Na sami dan izbora, (2. oktobra 2022.) jedan sat nakon zatvaranja birališta, objavio je izmjenu Izbornog zakona i napravio izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. Tim izmjenama je na nevjerovatan način favorizirao jednu etničku političku stranku (HDZ), koja će u budućnosti dominirati Domom naroda, pod izgovorom da su građani hrvatske narodnosti majorizirani. Izmjenama je isporučio BiH susjednim državama koje decenijama koriste svaku mogućnost zloupotrebe bosanskohercegovačkih narodnosti.


Pravdajući izmjene Visoki predstavnik je javno objavio urbi et orbi da su ga mnogi bošnjački političari upozorili da ima predstavnika u Domu naroda koji svojim imenima sugeriraju da nisu predstavnici tog naroda?! Time je priznao da njegove izmjene Zakona i Ustava odobravaju tzv. bošnjačke etničke stranke na čelu sa SDA i sve veće političke stranke (izuzimajući DF), uprkos rezoluciji Bundestaga i Zakona o odvraćanju destabilizirajućih akcija u BiH američkog Kongresa koji još čeka potvrdu Senata.

 

Prihvaćen je surogat ili bolje rečeno sofisticirana verzija Zakonskih odredbi o rasnoj pripadnosti fašističke tvorevine, nekadašnje Nezavisne države Hrvatske – NDH iz Drugog svjetskog rata, u kojima su građani morali dokazivati svoje arijsko porijeklo u četvrtom koljenu


Gospodinu Schmidtu je veoma dobro poznato da u Bosni i Hercegovini živi znatno preko milion hrvatskih državljana, odnosno građana koji su se izjasnili da su hrvatske nacionalnosti na osnovu čega su dobili domovnice i hrvatske putovnice i koji čine drugu (ako ne i prvu) po brojnosti etničku skupinu u jadnoj bosanskohercegovačkoj državi koja demografski nestaje sa lica zemaljske kugle. Poznato mu je takođe da će njegove mjere potaknuti nova iseljavanja svih manjinskih narodnosti iz još uvijek multietničkih sredina.  


Ljudsko pravo da čovjek slobodno bira narodnost i vjeroispovijest u Bosni i Hercegovini više ne važi jer je g. Schmidt prihvatio mračne upute političke stranke HDZ iz Hrvatske. Prihvaćen je surogat ili bolje rečeno sofisticirana verzija Zakonskih odredbi o rasnoj pripadnosti fašističke tvorevine, nekadašnje Nezavisne države Hrvatske – NDH iz Drugog svjetskog rata, u kojima su građani morali dokazivati svoje arijsko porijeklo u četvrtom koljenu. I to je urađeno nedosljedno jer se u jednom slučaju priznaju rezultati popisa stanovništva iz 1991., a u drugom rezultati popisa iz 2013. godine, čime se prihvata novonastalo stanje nakon ekstremno uspješno provedenog etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini.  


Izmjenom Izbornog zakona od 02. oktobra 2022. godine, g. Schmidt je smišljeno vratio odredbe o rasnoj pripadnosti u pravni okvir Bosne i Hercegovine sa tom razlikom da se svim narodnostima u kantonima gdje su u manjini više ne prizna „arijsko porijeklo“. Stomak me boli od razočarenja da je to uradio jedan Njemac, predstavnik velike njemačke nacije od čijih filozofa i sociologa čovječanstvo danas očekuje rješenja za izlazak iz svjetskog civilizacijskog čorsokaka i očuvanje velike ideje Evropske unije.

 

Završno trgovanje Krima za Bosnu je obavio pukovnik Despotović koji je učestvovao na Berlinskom kongresu kao predstavnik ustanika iz Bosne. Prije toga je raspustio ustanike sa porukom Peri Kreci: „Raspuštaj vojsku, eto Pozderaca sa cijelom Krajinom“!


U davnoj kolumni pod naslovom "Sjećaš li se kad ti meni opsova mater", sam napravio paralele između događaja sa kraja XIX stoljeća i događaja sa kraja XX stoljeća zbog pretenzija na iste teritorije Bosne i Hercegovine od strane susjednih zemalja. Pokleklo Osmansko carstvo je potaknulo borbu velikih sila, ali je potaknulo i alave apetite malih naroda. Carska Rusija je nakon Krimskog rata krenula u osvajanje čitave zapadne obale Crnog mora do Konstantinopolja (današnjeg Istanbula), a u Bosni je zametnula ustanak srpske raje (1875-1878.) pod vođstvom ruskog carskog pukovnika Milutina Despotovića, rođenog u Srbiji. Despotović je upućen u Bosnu iz Carske Rusije uz saglasnost Kneževine Srbije da se postavi na čelo ustanika, umjesto prethodnika Goluba Babića. Njegov vojvoda i ratni operativac na terenu je bio domaći čovjek, živopisni Pero Kreco. Ustanak je odgovarao i Osmanskom carstvu jer je otvarao mogućnost proste trgovine teritorijom Bosne, što se na koncu i dogodilo.


Pukovnik Despotović, koji je čitavo vrijeme ustanka bio u uniformi ruske carske vojske, nije dozvoljavao da se uspostavi funkcionalna ustanička vlada, popalio je mnoga srpska sela da se ustanici nemaju gdje vratiti, a vojvodi Peri Kreci je naredio da iz Bosne istjera Petra Mrkonjića (budućeg srpskog kralja Petra Karađorđevića) i njegove četnike koji su se ulogorili u nekadašnjem Varcar Vakufu (današnji Mrkonjić Grad) jer su mu ometali buduću političku trgovinu. Lord Arthur Evans, u to vrijeme izvjestilac iz Bosne britanskog Manchester Guardiana, je energično pobijao glasove da među ustanicima ima stranaca i izvještavao je o varvarizmu muslimana prema kršćanima, sve suprotno od izvještavanja objektivnog britanskog konzula u Sarajevu Houmza.  


Međutim Milan Karanović je utvrdio da je Mrkonjić među svojim pristašama imao Srbijanaca, Crnogoraca, Slovenaca, Čeha i Rusa. Tadašnje nedjeljne novine koje su izlazile u Sarajevu pod nazivom „Bosna“ su vrvile od informacija da su se u bosanske prilike umiješale gotovo sve tadašnje susjedne države i velike sile. Završno trgovanje Krima za Bosnu je obavio pukovnik Despotović koji je učestvovao na Berlinskom kongresu kao predstavnik ustanika iz Bosne. Prije toga je raspustio ustanike sa porukom Peri Kreci: „Raspuštaj vojsku, eto Pozderaca sa cijelom Krajinom“!


Ko su danas u Bosni i Hercegovini verzije nekadašnjeg živopisnog ratnog profitera Pere Krece, ruskog carskog pukovnika Mite Despotovića ili nekadašnjeg Petra Mrkonjića, a ko lorda Arthur Evansa? Odgovor prepuštam logici čitalaca.


Da stvari u Bosni i Hercegovini kreću ka ozbiljnoj radikalizaciji nagovještavaju nam bilbordi po Republici Srpskoj sa parolom Samostalnost, a osokoljeni lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavljuje zabranu ulaska člana Predsjedništva Željka Komšića na teritorije pod kontrolom nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora – HNS-a?! Schmidtove izmjene Izbornog zakona i Ustava u Bosni i Hercegovini će radikalizirati brojne zloupotrebljene zajednice na Zapadnom Balkanu, a nagraditi vlastodršce zemalja višekratnih povratnika u genocidu  Bugarske, Srbije i Hrvatske.

 

Da stvari u Bosni i Hercegovini kreću ka ozbiljnoj radikalizaciji nagovještavaju nam bilbordi po Republici Srpskoj sa parolom Samostalnost, a osokoljeni lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavljuje zabranu ulaska člana Predsjedništva Željka Komšića...


U takvom društvenom kontekstu, kako je davno primijetio Vlado Gotovac, „uzalud vam je govoriti o politologiji, o povijesti, o državi, o pravu, o svemu onome što je stvorilo okvire suvremenog društva. Svako misli na svoju korist i služi se svim sredstvima kojima to može ostvariti“.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)


BLIN
KOMENTARI