FOTO/ UČINAK PRED OČIMA JAVNOSTI

Premijer Novalić predočio: Šta je sve Vlada FBiH učinila u proteklih sedam godina? Sve poraslo, osim autoputeva...

Hronika 07.06.22, 15:44h

Prema statističkim podacima koji su danas predočeni, ne uzimajući u analizu tekuću godinu jer podaci za 2022. još nisu relevantni, u Federaciji FBiH bilježi se pozitivan rast u gotovo svim segmentima privrede i društva, izuzev u izgradnji autoputeva. I mada se mnogi ekonomski analitičari, ali i građani s njima neće složiti, a znamo i da je statistika varljiva, premijer Novalić otvoreno i transparentno pred oči javnosti stavlja sljedeće činjenice

 

 

 

Povodom rada Vlade Federacije BiH tokom prethodnih sedam godina, od 2015. do 2021. godine, premijer Fadil Novalić održao je danas brifing za medije i predočio javnosti postignute rezultate, kao i stanje koje je ova vlada zatekla na početku svog mandata.

 

- -Ovu Vladu koja je imenovana 31. marta 2015. godine dočekale su poplave i protesti i bili su znak da na red moraju doći saocijalna pitanja i ekonomija. To je značilo da treba ubrzati ekonomski rast i uspostaviti socijalnu ravnotežu – rekao je Novalić na početku obraćanja i istaknuo da njegova namjera nije da pokaže da je prethodna Vlada bila gora, već da, jednostavno, ukaže na poboljšanje makroekonomskih parametara.


Prema statističkim podacima koji su danas predočeni, ne uzimajući u analizu tekuću godinu jer podaci za 2022. još nisu relevantni, u Federaciji FBiH bilježi se pozitivan rast u gotovo svim segmentima privrede i društva, izuzev u izgradnji autoputeva.


I mada se mnogi ekonomski analitičari, ali i građani s njima neće složiti, a znamo i da je statistika varljiva, premijer Novalić otvoreno i transparentno pred oči javnosti stavlja sljedeće činjenice:


- Bruto domaći proizvod porastao je u prve četiri godine mandata za 4,15 milijardi KM, za druge tri 3,05 milijardi KM, što ukupno iznosi rast od 7,20 milijardi KM nakon 2014. godine:

 

vlada-fbih-rezultati-1


- Broj zaposlenih porastao je za ukupno 58.258 radnika, s tim što je primjetan znatno manji broj zapošljavanja u zadnje tri godine, od 2018. do 2021.

 

vlada-fbih-rezultati-2


- Godišnji izvoz, prema predočenim podacima, bilježi rast od ukupno 3,79 milijardi KM:

 

vlada-fbih-rezultati-3

 


- Prosječna plata u Federaciji BiH u proteklih sedam godina porasla je za 122 KM, a penzije za 59 KM:

 

vlada-fbih-rezultati-4

vlada-fbih-rezultati-5

 


- Prema podacima koje je predočila Vlada FBiH, a shodno svemu prethodno navedenom, zabilježen je i rast životnog standarda radnika i penzionera, ali i rast cijena...   

 

 

vlada-fbih-rezultati-6


- Predočen je i rast prihoda iz direktnih i indirektnih poreza, njihova raspodjela u Federaciji BiH (za privredu i socijalna davanja), a predočeno je i smanjenje javnog duga u odnosu na stanje zatečeno iz 2014. godine:

 

vlada-fbih-rezultati-7

vlada-fbih-rezultati-8

vlada-fbih-rezultati-10

vlada-fbih-rezultati-9

vlada-fbih-rezultati-11


- Na kraju su prikazani kilometri izgrađenih autoputeva, pri čemu je vidljivo da je prethodna vlada na čelu sa Nerminom Nikšićem završila 53,2 kilometra, u izgradnji ostavila još 13 te obezbijedila izvore finansiranja za još 24,4 kilometra. Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem, tokom sedam godina, izgradila je 30,9 kilometara autoputa, trenutno gradi još 37,2 kilometra, ali je, kako navodi premijer, obezbijedila i finansiranje još 120,9 kilometara.


Pojašnjavajući ove rezultate, premijer Novalić je naglasio probleme koje su pratili rad JP Autoceste, zbog kojih je došlo i do promjena u upravi, ali i zahtjevnost terena na kojima se grade trenutne dionice, kao i jedan od najdužih tunela u jugoistočnoj Evropi (tunel "Prenj") što, prema njegovim riječima, i usporava i poskupljuje izgradnju svakog kilometra.

 

vlada-fbih-rezultati-12

 


(DEPO PORTAL/ad)    

BLIN
KOMENTARI