Nakon zločina u sarajevskim Pofalićima

Ubistvo na bezobziran način: Ko je pucao u Ramića, a ko pomogao Kabašu da pobjegne prema Crnoj Gori

Hronika 15.12.21, 16:41h

Ubistvo na bezobziran način: Ko je pucao u Ramića, a ko pomogao Kabašu da pobjegne prema Crnoj Gori
Prema dosadašnjim rezultatima istrage, kritične noći su se Kabaš i Imamović sa još jednom osobom vozili u plavom "golfu", a iza njih je u drugom "golfu", crne boje, bio Jašarević. U jednom trenutku pored njih je naišao "peugeot" u kojem je bio Mehmed Ramić

 

 

Pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu Mirzom Đozom danas je održano ročište za određivanje pritvora Amelu Jašareviću, zvanom Šaja, Edvinu Imamoviću i Igoru Zuki, koji su uhapšeni nakon ubistva Mehmeda Ramića, koje se odigralo u nedjelju navečer na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići.

 

Jašarević, kao i odbjegli Adel Kabaš, ranije Murtović, terete se da su direktni počinioci ubistva, počinjenog na bezobziran način, dok se Edvinu Imamoviću na teret stavlja pomaganje u ubistvu, a Igoru Zuki pomoć počiniocima nakon krivičnog djela.

 

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, kritične noći su se Kabaš i Imamović sa još jednom osobom vozili u plavom "golfu", a iza njih je u drugom "golfu", crne boje, bio Jašarević. U jednom trenutku pored njih je naišao "peugeot" u kojem je bio Mehmed Ramić.

 

Kada su stigli na raskrsnicu na Pofalićima, Imamović je svojim vozilom prišao Ramićevom vozilu, dok je Jašarević sa svojim autom bio iza njega. Došlo je do svađe koja je u jednom momentu eskalirala, te je Jašarević prišao svojim vozilom do Ramićevog i počeo pucati, a potom je zapucao i Kabaš.

 

Potom su Imamović i Kabaš pobjegli prema Lukavici, dok je Jašarević ostao na mjestu događaja, pozvao policiju i rekao da je on ubio Ramića.

 

Od Imamovića je Kabaš tražio da ga vozi prema granici sa Crnom Gorom, što je ovaj odbio, te je Kabaš potom pozvao Zuku, koji ga je sa svojim automobilom preuzeo u Lukavici i odvezao do prevoja Čemerno, gdje je Kabaš napustio vozilo i sumnja se da je pobjegao dalje prema Crnoj Gori.

 

Tužilaštvo je za svu trojicu osumnjičenih pritvor tražilo zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog bojazni od uznemirenja javnosti.

 

Ovom prijedlogu usprotivili su se branioci osumnjičenih Omar Mehmedbašić i Zlatko Ibrišimović.

 

Mehmedbašić, koji brani osumnjičenog Jašarevića kazao je da se protivi određivanju pritvora zbog ometanja istrage, kazavši da njegov branjenik nije bježao od odgovornosti, da je sačekao dolazak policije i priznao krivično djelo.

 

Ibrišimović, koji zastupa Imamovića i Zuku je kazao da je tačno da su oni kritične noći bili prisutni i vozili se autom sa počiniocima ubistva, ali da nisu znali da će do toga doći.

 

Također je istaknuo da ni kod jednog od njih nije pronađeno bilo kakvo oružje.

 

Sudija za prethodni postupak odluku će donijeti u zakonski predviđenom roku od 24 sata.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI