komentarisao aktuelne navode

Inzko: Tuđmanova salveta i Krajišnikova karta – nema prekrajanja granica, to vrijeme je prošlo

Front 15.04.21, 19:24h

 Inzko: Tuđmanova salveta i Krajišnikova karta – nema prekrajanja granica, to vrijeme je prošlo
Upravni odbor PIC-a u više je navrata potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko poručio je danas za N1 kako je vrijeme prekrajanja granica prošlo. "Upravni odbor PIC-a u više je navrata potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta", kazao je on komentarišući navode slovenačkih medija o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

 

“Prema izjavama Paddyja Ashdowna. Njemu je lično u Londonu 6. maja 1995., prigodom obilježavanja 50. obljetnice pobjede nad fašizmom, predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, ‘odao’ svoju politiku prema Bosni i Hercegovini. Tada je predsjednik Tuđman – na nagovor Paddyja Ashdowna, kojeg je prvi put sreo u životu – iscrtao famoznu ‘salvetu’. U kojoj su izričito ocrtane njegove težnje prema Bosni i Hercegovini”, kazao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.


Inzko o iskustvu sa Krajišnikom

 

Inzko je za N1 istakao kako se slična situacija i njemu desila.

 

“A meni je 1996. godine, Momčilo Krajišnik predao na Palama fino izrađenu geografsku kartu, po kojoj bi BiH odustala od Neuma. Hrvatska bi bila iz ‘jednog komada’. A zauzvrat, Bosna I Hercegovina bi dobila česticu od cca. 20 kilometara, južno od Dubrovnika. Na crnogorskoj granici. Novost je bila i u drugom detalju. Pola morske obale bi pripadalo Republici Srpskoj. Tu kartu čuvam negdje u Austriji”, ističe Inzko.

 

Međutim, vrijeme prekrajanja granica je prošlo, jasan je visoki predstavnik.


Jasan stav PIC-a

 

“Upravni odbor PIC-a u više je navrata potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Dayton ne daje mogućnost raspada države i u tom pogledu stav OHR-a ostaje jasan i nepromijenjen. Stoga je javni i politički diskurs u BiH najbolje usmjeriti na to kako ubrzati reforme da bi se poboljšao svakodnevni život ljudi i unaprijedio put BiH ka integracijama u EU”, zaključeno je u odgovoru Inzka na pitanje N1.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI