video/ O OHR-u, novom predstavniku, mostaru...

Izetbegović: Dodik bi da svi stranci odu iz ove zemlje, da napravi referendum i strovalimo se u krizu zbog kakve bi se i on pokajao...

Front 22.01.21, 08:04h

Izetbegović: Dodik bi da svi stranci odu iz ove zemlje, da napravi referendum i strovalimo se u krizu zbog kakve bi se i on pokajao...
Smatra da je Inzko trebao biti odlučniji, bolje se braniti i natjerati PIC da se pokrene

 

Gost ovosedmičnog izdanja Dnevnika D na FTV bio je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

 

Govoreći o vrhu OHR-a, kaže da Inzko neće biti smijenjen, nego zamijenjen.

 

"Radio je koliko je mogao, a nije mogao mnogo jer nije imao podršku PIC-a. U njegovo vrijeme se desio protivustavni referendum bez reakcije PIC-a i OHR-a, odlikovanje Karadžiću, Plavšićki, bez reakcije. Vrijeđanje OHR-a i njega lično od strane Dodika, bez reakcije. Ostao je bez potpore. Nadam se da će njegov nasljednik imati jača leđa jer ovako ne ide. OHR, visoki predstavnik je funkcionalni dio Dejtonskom mirovnog sporazuma i on ne može da ne radi".

 

Kaže da OHR i visoki predstavnik trebaju samo da rade svoj posao, da ne dopuštaju antidejtonske djelatnosti.

 

"Nadam se da Schmidt to može, imat će jaka leđa iz sebe. BiH se vraća u fokus svjetske politike i mislim da tu ima i naše zasluge, SDA je zadnjih godinu dana svom snagom napala indolentan i kukavički odnos PIC-a. Vrlo smo konkretno to prozivali. Počeli smo da ih tjeramo da ne šute, da ne spavaju, da reaguju, da ne dopuštaju krize i blokade. Mislim da će nasljednik biti efikasniji, a nadam se da i Inzko može još nešto uraditi, da ne ode iz ove zemlje kao čovjek koji je bio zabranjen. Mogao bi uvesti zakon o zabrani negiranja genocida i par stvari koje bi se odnosile na fukcionalnost i prohodnost Parlamenta, Vijeća ministara".

 

Smatra da je Inzko trebao biti odlučniji, bolje se braniti i natjerati PIC da se pokrene.

 

"Mi smo za to da OHR radi ono za šta je zadužen u aneksu koji se odnosi na njegovu poziciju u Dejtonu. Dodik bi, naravno, da svi stranci odu iz ove zemlje pa da može da napravi svoj referendum ili šta je već zamislio i da se onda strovalimo u najtežu poslijeratnu krizu, za koju bi se i on pokajao".

 

Pogledajte kompletan dnevnik u nastavku.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI