Slavlje u Pjongjangu ranom zorom

Kim na vojnoj paradi iznenadio apsolutno sve, a o jednoj tvrdnji iz govora još će se dugo pričati

Front 10.10.20, 15:54h

Kim na vojnoj paradi iznenadio apsolutno sve, a o jednoj tvrdnji iz govora još će se dugo pričati
Kim izrazio zahvalnost što u zemlji niko nije zaražen koronavirusom te naglasio da se Covid-19 ne bi mogao spriječiti bez socijalizma

 


Sjevernokorejska državna televizija počela je emitirati snimku vojne parade održane u ranu zoru u subotu u povodu 75. godišnjicu utemeljenja svoje Radničke stranke.

 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un održao je neuobičajeno obraćanje vojnicima zahvalivši se im na pomoći koju su pružili kako bi popravili štete koje su ljetos nanijele oluje, prema snimci emitiranoj na televiziji. 

 

Sjeverna Koreja je zemlja suočena s dvije krize, zdravstvenom zbog covida-19 te štetama izazvanima prirodnim katastrofama, ustvrdio je. 


Zahvalio je vojsci jer pomaže spriječiti bilo kakvu epidemiju koronavirusa.

 

Izolirana komunistička Sjeverna Koreja provodi stroge mjere kako bi spriječila pandemiju koronavirusa te je od januara zatvorila svoje granice. Službeno nije potvrdila nijednu infekciju unutar zemlje, no u taj podatak sumnjaju i južnokorejske i američke službe.

 

Kim je u govoru ponovio tu tvrdnju izrazivši zahvalnost što se nijedan stanovnik Sjeverne Koreje nije zarazio koronavirusom. 

 

Naglasio je da se covid-19 ne bi mogao spriječiti bez socijalizma.

 

Godišnjica koja se uobičajeno slavi nizom koncerata i drugih svečanosti, pomno se prati jer je to prigoda da Kim uputi poruke namijenjene domaćoj i inostranoj javnosti. 

 

Ranije u subotu združeni štab južnokorejske vojske objavio je da je uočio znakove parade u glavnome gradu Pyongyangu, ali bez pojedinosti. 

 

"Postoje znakovi da je Sjeverna Koreja održala vojnu paradu jutros na Trgu Kim Il Sunga u čemu je sudjelovao velik broj vojnika s vojnom opremom", navodi se u izjavi. "Južna Koreja i američke obavještajne vlasti pomno prate razvoj događaja, a postoji mogućnost da je to bio središnji događaj". 

 

Prvi put je vojna parada održana u ranu zoru, a južnokorejski dužnosnici smatraju da je Kim iskoristio paradu kako bi pokazao moć uoči američkih predsjedničkih izvora u novembru jer su razgovori o denuklearizaciji započeti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zapeli u slijepoj ulici.

 

Sedmicama su komercijalni sateliti slali snimke hiljade vojnika sjevernokorejske vojske koji vježbaju marširanje, a južnokorejski dužnosnici kazali su da bi Sjever mogao iskoristiti paradu da pokaže nove interkontinentalne balističke projektile (ICBM) ili nove balističke projektile lansirane s podmornica. 

 

Strani diplomati u Pjongjangu često su dobivali pozivnice da prisustvuju takvih manifestacijama, no ruska ambasada objavila je na društvenoj mreži da je diplomatska misija primila uputstvo da se "koliko je god moguće suzdrži" od putovanja u grad.

 

Jednako tako nijedan strani novinar nije primio pozivnicu za događaj. Brojne su ambasade zatvorene zbog sanitarnih ograničenja i broj stranih promatrača u zemlji jako je ograničen. Državni mediji prenose da su mjere ograničenja uvedene zbog sprečavanja epidemije razlog kašnjenja nekih važnih gospodarskih i građevinskih projekata. 

 

Međunarodna zajednica nametnula je Sjevernoj Koreji niz drakonskih sankcija zbog njenog nuklearnog programa i razvoja balističkih projektila.

 

"No to je ipak impresivno veliko okupljanje tokom globalne pandemije što govori da su sjevernokorejske vlasti više zabrinute za političku povijest i nacionalni moral nego za to kako spriječiti širenje covida", zaključuje Leif-Eric Easley, predvač na Univerzitetu Ewha Womans u Seoulu.

 

Zadnji put je Sjeverna Koreja prenosila vojnu paradu uživo na televiziji 2017., kada je pokazala brojne projektile ICBM u vrijeme visoke napetosti sa Sjedinjenim Državama.

 

Projektili ICBM bili su ponovno prikazani na paradi u februaru 2018., no ni tada strani novinari nisu primili pozivnice. Ubrzo nakon toga Kim je počeo susrete s međunarodnim vođama kao što je američki predsjednik Donald Trump te veliki projektili više nisu bili prikazivani javnosti.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI