Ove godine bez publike

Otvoren 26. Sarajevo Film Festival: Poznati na crveni tepih pristižu sa maskama

Kultura 14.08.20, 20:28h

Otvoren 26. Sarajevo Film Festival: Poznati na crveni tepih pristižu sa maskama
Svečanog otvorenja SFF-a, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, nije bilo ispred publike, ali je upriličeno svečano online otvaranje

 

Svjetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba" bh. reditelja Pjera Žalice večeras je otvoren 26. Sarajevo Film Festival (SFF), ali u online formatu zbog pandemije koronavirusa.

 

Publika će ove godine brojna ostvarenja domaće, regionalne i svjetske kinematografije moći pratiti putem online platforme ondemand.sff.ba.

 

Uoči otvorenja, direktor SFF-a Mirsad Purivatra rekao je medijima da je čudan osjećaj nakon 25 godina biti bez gostiju i gledalaca, te imati festival u drugom obliku.

 

- Važno je imati festival, ali imati festival bez publike je zaista tužno. Nadajmo se samo ove godine. Uradili smo sve, ali odluka je bila takva da je prerizično dovesti posjetioce u mogućnost zaraze. Mislim da je ovo najbolja odluka, koliko god bila teška - dodao je Purivatra. 

 

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima takmičit će se 49 filmova.

 

U četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

 

Selektorica Takmičarskog programa igranog filma Elma Tataragić u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan evropsku, a tri regionalnu premijeru, dok je selektorica Takmičarskog programa dokumentarnog filma Rada Šešić selektirala 16 filmova - osam će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, jedan evropsku, četiri regionalnu, a jedan bh. premijeru.

 

U Takmičarskom programu kratkog filma prema odluci selektorice Elme Tataragić ove godine će biti 10 filmova - sedam će imati svjetsku, jedan međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

 

Selektorica Takmičarskog programa studentskog filma Asja Krsmanović u program je uvrstila 15 filmova, od kojih će 10 imati svjetsku, tri međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

 

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

 

Također, festivalska publika će imati priliku pogledati i mnoge prateće sadržaje, kao što su Masterclass razgovori s pet renomiranih filmskih stvaralaca, ovogodišnjim dobitnicima Počasnog Srca Sarajeva Madsom Mikkelsenom i Michelom Francom, Michelom Hazanaviciusom, Bérénice Bejo i Rithyjem Panhom.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI