Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja KS traži odgovore

Previše je nepoznanica, a bliži se početak školske godine: Šta je to kombinovani model nastave?

Front 14.08.20, 14:01h

Previše je nepoznanica, a bliži se početak školske godine: Šta je to kombinovani model nastave?
Ističu da su protiv toga da se počne sa realizacijom nastave u Kantonu Sarajevu ako opća zdravstvena situacija u vezi sa Covidom-19 ne bude povoljna

 

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo smatra da pri donošenju konačne odluke o načinu održavanja nastave u školama, prvi i osnovni kriterij treba biti preporuka ili odluka Kriznog štaba Kantona Sarajevo, zatim mišljenje struke, mišljenje Vijeća roditelja Kantona Sarajevo te stav Aktiva direktora srednjih škola i Sindikata.

 

Ističu da su protiv toga da se počne sa realizacijom nastave u Kantonu Sarajevu ako opća zdravstvena situacija u vezi sa Covidom-19 ne bude povoljna.

 

- Naš interes je da se sačuva zdravlje učenika i radnika u obrazovanju, jer će učenici i nastavnici biti izloženi povećanom riziku, prvenstveno zbog neposredne međusobne komunikacije u školama – istaknuto je.

 

Da bi se nastava mogla realizirati u školskim uvjetima, naglašavaju, potrebno je osigurati neophodne sanitarne i higijenske mjere, tj. okrečiti školske učionice, izvršiti detaljnu dezinfekciju školskih prostora i opreme (nastavnih učila), osigurati dezinfekciona sredstva za svakodnevnu upotrebu učenicima i radnicima te neophodnu zaštitnu opremu (maske, rukavice, viziri, mjerači temperature).

 

- Također je potrebno uspostaviti redovnu i svakodnevnu saradnju sa domovima zdravlja na onom području gdje je smještena škola zbog očuvanja zdravlja svih onih koji su u školama. Ako se sve ovo osigura, Sindikat će podržati sve odluke resornog ministarstva – naglašeno je u saopćenju.

 

U slučaju da nisu stvoreni uvjeti za realizaciju nastave u školama, tvrde iz Sindikata, otvara se mogućnost za realizaciju online nastave.

 

Smatraju da je dosadašnja realizacija online nastave pokazala i svoje nedostatke, jer je poznato da jedan broj učenika nije imao kompjutere, 'pametne' telefone ili tablete.

 

- Nastavnici nisu mogli realizirati nastavu jer su posjedovali jedan kompjuter, a u kući su imali još po dva đaka ili supružnika koji su svi trebali pristup internetu - istakli su iz Sindikata.

 

Sindikat će prihvatiti racionalne odluke nadležnih organa i dati doprinos da uspješno počne realizacija nastave u narednoj školskoj godini, a sve u najboljem interesu učenika, nastavnika i najšire društvene zajednice, saopćeno je iz tog sindikata.

 

Sindikat se osvrnuo i na najavu tzv. kombinovanog modela održavanja nastave, a više o tome možete pročitati u kompletnom saopćenju na OVOM linku.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI