U toku sjednica Predsjedništva SBB-a

Sanela Prašović Gadžo kandidatkinja za načelnicu Novog Grada! Ministri SBB-a neće glasati za kadrove DF-a

Front 14.08.20, 12:54h

Sanela Prašović Gadžo kandidatkinja za načelnicu Novog Grada! Ministri SBB-a neće glasati za kadrove DF-a
Tokom dana će se odlučiti i o konkretnim imenima za druge načelničke pozicije u BiH i njihovom broju, kao i o ovjeravanju kandidatskih lista za općinske vijećnike na nivou kompletne BiH

 

Kako saznaje portal „Dnevnog avaza“, na današnjoj online sjednici Predsjedništva SBB-a, koja će trajati do kasnih popodnevnih sati zbog ozbiljnosti teme, koja će nakon pauze u radu od 12 do 14.30 sati biti nastavljena, razgovaralo se o predstojećim lokalnim izborima i političkoj situaciji, te odnosima prema pojedinim političkim subjektima.

 

Ono što je najzanimljivije za javnost je odluka Predsjedništva SBB-a da Sanelu Prašović-Gadžo, federalnu poslanicu i generalnu sekretarku ove stranke, kandidira za načelnicu Novog Grada.

 

Novi Grad je najmnogoljudnija općina u BiH, a, kako stvari sada stoje, ona će biti i jedini ženski kandidat u Kantonu Sarajevo. Zbog njene profesionalne biografije, dugogodišnje prepoznatljivosti u javnosti i veoma vidljivom političkom angažmanu, u SBB-u smatraju da ona može pobijediti aktuelnog načelnika Semira Efendića, kojega prati više afera.

 

Također, tokom dana će se odlučiti i o konkretnim imenima za druge načelničke pozicije u BiH i njihovom broju, kao i o ovjeravanju kandidatskih lista za općinske vijećnike na nivou kompletne BiH.

 

Na današnjoj sjednici, više članova Predsjedništva SBB-a je, kako saznaje portal Avaza, otvorilo pitanje i nastavka saradnje sa DF-om.

 

Kao što je poznato, nakon što SBB nije prihvatio nedovoljno referentnog kandidata za ministarsku poziciju u KS, iz DF-a je izdato više veoma teških i nepotrebnih političkih diskvalifikacija na račun SBB-a. U njima se javno tvrdilo da je SBB jedini u vlasti sa SDA, a DF je svjesno sakrio činjenicu da je veoma veliki broj važnih pozicija na nivou FBiH, upravo glasovima SBB-a u Vladi FBiH predat DF-u i na ta su mjesta izabrani njegovi kadrovi.

 

Stoga je više članova Predsjeništva SBB-a zatražilo da se danas donese obavezujuća odluka za sve ministre SBB-a u Vladi FBiH i članove nadzornih i upravnih odbora da više ne glasaju za imenovanja kadrova DF-a, odnosno da ta imenovanja nesmetano obavljaju SDA i HDZ koji imaju apsolutnu većinu u Vladi FBiH.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI