FOTO/ More do koljena

Smrtonosni plićak niske zemlje: E, moj Jadrane, prost li si. Niti imaš struja, niti prijetiš onima što ne mogu odoliti dubinama

Nedjeljni magazin 13.08.20, 13:19h

Smrtonosni plićak niske zemlje: E, moj Jadrane, prost li si. Niti imaš struja, niti prijetiš onima što ne mogu odoliti dubinama
Kad mogu svake zime, na onom redovitom novogodišnjem kupanju, uskakati u Sjeverno more, zašto ne bih i ljeti? Ali, samo do koljena, ili tačnije nešto iznad članaka!

 

Piše: Pavle Pavlović

 

Srećom još nisam bio na Jadranu, pa mi je lakše podnijeti ovu tirkizno plavu pučinu Sjevernog mora. Ali, što se obale tiče nedostaju mi one stjenovite prirodne skakonice s kojih se, jal' na glavu, jal' na noge, možeš, kao birvaktile, sručiti u zapjenušane valove makarskog zaliva.


Ovaj kao ploha ravni pješčani sprud što se negdje u beskraju spaja sa polusivim nebom i suncem, koje nemilice prži kao nikada u meteorološkoj povijesti Niske zemlje, posljednja su nada da Celzijusi neće pobijediti. Zato se treba svom snagom zatrčati u mlako holandsko more i u punom šprintu pritisnuti kočnicu, zategnuti mišiće, da bi izbjegao paničnoj vici preko svih medija i ovdašnjih zvučnika - u vodu preko koljena se ne smije!


Jer, ako te korona ne stigne u ovom dijelu Evrope, gdje je turistička sezona u punom zamahu i bilježe se bolji rezultati nego u Lijepoj našoj ili Neumu, zahvatit će te sigurno neka od nijasni Golfske struje, što prijeteći vijugaju na blještavim valovima.

 

nizozemska-holandija-more


Baš na ovom mjestu, na ovoj obali u protekla dva dana nestradalo je petoro, uglavnom mladih ljudi. Za 14 godišnjom djevojčicom još tragaju. U ljetu koje prže i plaši nastradalo je već na desetine plivača koji su mislili da su jači od paničnih upozorenja. Platili su na najgori način ono lakonsko - šta mi može more iznad koljena? Kao i neki kod nas u regionu sa onim - šta mi može neki viruščić?!


Upravo zbog toga nikada više na plićem moru nisam vidio više spasilaca. Posebne brigade profesionalaca sa najmoćnijom tehnikom bore sa Sjevernim morem i onima što gaze iznad koljena.

 

pavle-pavlovic


Kad mogu svake zime, na onom redovitom novogodišnjem kupanju, uskakati u Sjeverno more, zašto ne bih i ljeti? Ali, samo do koljena, ili tačnije nešto iznad članaka! Na radost spasilaca, što šaraju moćnim dvogledima i impresioniraju raznim vozilima kojima su samo proteklog vikenda iz kandži smrtonosnih vodenih struja spasili oko 250 onih što ih svrbe koljena.


...E, moj Jadrane, prost li si. Niti imaš struja, niti prijetiš onima što ne mogu odoliti dubinama. U tvom plavom beskraju sve je naravno i dosadno. Nema uzbuđenja, adrenalina kao na Sjevernom moru. Na kojem nikada ne znaš ko se s plaže vratiti neće.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI