IZMEĐU ZAPADA I KINE

Američki pritisak na BiH: Ne smijete 5G mrežu dati na upravljanje Kinezima!

Biznis Klub 12.08.20, 20:53h

Američki pritisak na BiH: Ne smijete 5G mrežu dati na upravljanje Kinezima!
Bosna i Hercegovina je već duže vrijeme pred velikim političko-tehnološkim izazovom, a u vezi s uvođenjem brze 5G internet-mreže, pri čemu domaće vlasti i državne kompanije taj proces moraju tretirati ne samo s ekonomskog nego i sigurnosnog i razvojnog aspekta

Kako saznaje „Dnevni avaz“, Vašington već duže vrijeme upozorava, posebno evropske države, uključujući i BiH, da pri uvođenju nove 5G mreže „dobavljači ne smiju biti objekt kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora“, što direktno isključuje kineske kompanije koje se odavno nameću na tržištu. 


Upravo zbog toga američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) stiže u naše šire susjedstvo, u Sloveniju, gdje će potpisati zajedničku deklaraciju o 5G tehnologiji sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom.

 

Tokom prošle godine evropske zemlje, uključujući Poljsku, Estoniju i Češku Republiku, potpisale su sporazume sa SAD obavezujući se da 5G neće uvoditi kineske firme. Slovenija će se priključiti zemljama u takozvanoj 5G čistoj mreži kako bi koristila samo pouzdane dobavljače za osiguravanje ključnih telekomunikacija, "cloud" skladišta podataka i mobilnih aplikacija. SAD smatraju da kineska "infiltracija u visokotehnološku mrežu" u regionu predstavlja opasan rizik.

 

Tim prije jer su bh. državne telekomunikacione kompanije već ušle u veliki posao s kineskom kompanijom ''Huawei'', i to prilikom uvođenja 4G mreže.

 

Kako saznajemo, SAD su i ranije upozoravale na rizik uvođenja kompanija koje su pod direktnom upravom stranih vlada, što može direktno narušiti sigurnost komunikacija. 

 

Nakon što je sklopljen ugovor „BH Telecoma“ s Kinezima, američka diplomatska predstavništva, prema nezvaničnim informacijama, konstantno traže striktno poštivanje najviših zaštitnih standarda i kada je riječ o njihovim komunikacijama.


Situacija je sada i ozbiljnija jer se još od sredine prošle godine najavljuje uvođenje 5G mreže, a kineska kompanija ''Huawei'' se, uz „Ericsson Nikola Teslu“, već pojavljivala na prezentacijama s „BH Telecomom“.

 

Tenzije između Vašingtona i Pekinga su sve snažnije, a postoji opasnost da BiH napravi još jedan korak u pogrešnom pravcu te se izloži sigurnosnom riziku bez presedana. Uvođenje partnera pod kontrolom strane vlade u visokotehnološki sektor može značiti, kako su naveli dobro upućeni izvori, prepuštanje i cjelokupnog razvoja IT sektora vanjskoj kontroli.

 

Već ranijim izborom „Huaweija“ za dobavljača 4G mreže „BH Telecom“ se našao na meti dobronamjernih kritika od diplomatskih prijatelja Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da nije riječ samo o ekonomskom već i sigurnosnom pitanju. 

 

Tim prije što je i sam izbor kineske kompanije na tenderu pratio niz pravnih prigovora od učesnika u tržišnom takmičenju.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI