PIĆE NA SIGURNOJ DISTANCI

Povratak u zaboravljenu mračnu prošlost: Zbog korone vratili 'vinske prozore' iz doba bubonske kuge

Biznis Klub 08.08.20, 09:56h

Povratak u zaboravljenu mračnu prošlost: Zbog korone vratili 'vinske prozore' iz doba bubonske kuge
Njihova namjena je postala pomalo zaboravljena, mnogi od tih prozora stoljećima su zatvoreni, neki su nestali u prirodnim katastrofama ili su ih vandali uništili. No, u novoj epidemiji ti prozori ponovno su otvoreni

 


Jedna neobična talijanska tradicija, koja ima vrlo mračnu prošlost, ovih dana vratila se na mala vrata, ili u ovom slučaju, na male prozore. 


Prije više stoljeća, kao što je poznato, bubonska kuga ili Crna smrt, pokosila je Europu i ubila trećinu populacije. Krenula je iz Azije i u Italiju je došla u srednjem vijeku otkud se nastavila šriti prema sjeveru, pišu 24sata.hr.


Po Toscani, a naročito u Firenzi, nešto prije epidemije su nastali 'vinski prozori'. Talijani ih zovu 'buchetta del vino', a to su mali izrezbareni drveni prozori dućana i vinarija u betonskim i kamenim zidovima na kojima su bogati Talijani koji su imali vinograde prodavali svoja vina. No, izbijanjem kuge počeli su se koristiti za prodaju vina na 'društvenoj distanci', kako se ne bi zarazili kugom.

 

prozori-iz-doba-kuge2

 

Takvih prozora po Toscani i Firenzi ima na stotine i njihova namjena je postala pomalo zaboravljena, mnogi od tih prozora stoljećima su zatvoreni, neki su nestali u prirodnim katastrofama ili su ih vandali uništili. No, u novoj epidemiji, one korona virusa, ti prozori ponovno su otvoreni.


Neki vlasnici lokala koji imaju takve prozore vratili su prozore u funkciju i ponovno preko njih prodaju ne samo vino i tako poštuju društvenu distancu. Međutim, kreativni ugostitelji prozore sad koriste i za prodaju sladoleda, koktela, sendviča, kave i ostalog što imaju u ponudi, potpuno poštujući mjere distance.


I naravno, postali su hit po društvenim mrežama.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

BLIN
KOMENTARI