Broj kritično oboljelih sve veći

Dr. Kovačević: Virus korona osim pluća uništava i bubrege

Hronika 07.08.20, 14:00h

Dr. Kovačević: Virus korona osim pluća uništava i bubrege
U banjalučkoj bolnici preminuo je pacijent od 35 godina od posljedica koronavirusa, a Kovačević je podsjetio da se radi o osobi koja nije imala udruženih komorbiditeta

 

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Banja Luka Peđa Kovačević ukazao je danas da je broj kritično oboljelih od koronavirusa svaki dan sve veći, posebno mlađe životne dobi.

 

Kod njih se, kaže, javljaju dodatni simptomi ove bolesti.

 

-Zapaljujuća je činjenica da, osim što ovaj virus, prosto rečeno, uništi pluća, bolesnicima uništava i bubrege - ukazao je dr. Kovačević.

 

Objasnio je da su pojedini pacijenti opisali određene simptome ove bolesti, za koju još nema lijeka, strašnim.

 

-Bolest počinje zastrašujuće, temperaturom od 40 stepeni, ne može se skinuti, stradaju pluća, bolesnik se bori za dah, tok ove bolesti najviše liči na neposredni susret sa smrću - rekao je Kovačević.

 

Naveo da je ovaj virus „neprijatelj o kojem se malo zna, ali je dokazano da nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i na većim okupljanjima na otvorenom smanjuje šansu da se dobije zaraza ili da se ona prenese“.

 

U banjalučkoj bolnici preminuo je pacijent od 35 godina od posljedica koronavirusa, a Kovačević je podsjetio da se radi o osobi koja nije imala udruženih komorbiditeta.

 

Od početka ove sedmice u Covid bolnici UKC-a je umrlo šest odoba od koronavirusa, dok je trenutno 15 na respiratorima i jedan je 1993. godište.

 

Naveo da sve tri karike zdravstvenog sistema imaju svoje granice te da liječenje najtežih bolesnika košta od 3.000 do 7.000 KM.

 

Doktor Kovačević i predstavnici šest udruženja pacijenata uputili su danas apel građanima da se pridržavaju mjera za spriječavanje širenja infekcije Covid -19.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI