Tigar poručuje

Je li 'Oluja' spasila Bihać: 'Vraga su oni nas spašavali, 4. augusta sam bio duboko u Hrvatskoj'

Hronika 04.08.20, 12:03h

Je li 'Oluja' spasila Bihać: 'Vraga su oni nas spašavali, 4. augusta sam bio duboko u Hrvatskoj'
- U ofanzivi jednoj koja je bila prije "Oluje" mi smo izdržali desetak dana žestokih borbi na granici sa Hrvatskom

 

U Kninu se danas i sutra obilježava 25. godišnjica vojne operacije "Oluja". U susjednoj Hrvatskoj, a posebno je to intenzivirano ove godine, "Oluja" se potencira u kontekstu spašavanja "Bihaća koji je trebao postati nova Srebrenica", Krajine, ali nerijetko se spominje i kao operacija koja je spasila cijelu Bosnu i Hercegovinu - piše Faktor.

 

Stoga, podsjećamo na prošlogodišnju izjavu pukovnika Armije RBiH Hamdije Abdića Tigra, komandanta proslavljene 502. viteške brigade iz sastava Petog korpusa, i direktnog učesnika borbi.

 

- Za početak, ako su oni sve oslobodili i spasili nas, zanima me samo ko nas je prije toga tri i po godine spašavao i čuvao?! I ko je čuvao Hrvatsku? Ustvari, mi smo njima sve to vrijeme čuvali ovaj prostor ovdje. Šta bi bilo da smo mi pali? Gdje bi Hrvatska bila danas? Bila bi na onoj liniji Karlovac - Karlobag - Virovitica dolje! Prvenstveno smo mi, Peti korpus, učestvovali u oslobađanju hrvatske teritorije. Mi smo ušli u hrvatsku teritoriju, oslobođali Plitvice, Rakovicu, Korenicu... Naravno, imaju onaj snimak rukovanja koji se uvijek vrti (rukovanje komandanta 5. korpusa, generala Atifa Dudakovića i hrvatskog generala Marijana Marekovića na mostu preko rijeke Korane, 6. augusta 1995. godine, op. a.). Ali nikad se ne govori, ne pokazuje se, a imamo i te snimke gdje smo mi iz Petog korpusa, u Rakovici, Korenici, Plitvica itd.

 

Pa mi smo "navukli" na sebe sve što je bilo vojske u SAO Krajini. U ofanzivi jednoj koja je bila prije "Oluje" mi smo izdržali desetak dana žestokih borbi na granici sa Hrvatskom. Sve te ofanzive, i ta posljednja koja je išla na nas, kad je Specijalni korpus napao na nas i 30 tenkova..., što tad nisu krenuli sa "Olujom" kad su ovi krenuli na nas, nego su čekali da vide šta će biti. Kad smo mi zaustavili sve što je bilo u SAO Krajini što je krenulo na nas, tad je krenula "Oluja". Na kraju krajeva, mi smo već bili ušli u hrvatsku teritoriju, oslobodili dio te teritorije, čakali smo ih 24 sata jer su i oni bili "zapeli". Hoću reći, mi nismo pali '92, '93, '94, da padnemo '95. kad smo već bili dobro naoružani i već uvježbani vojnici koji su mogli sve izdržati. Mi smo izdržavali i po 10 dana na borbenim linijama da ne jedemo. Kakvi oni da su nas spasili! To je isto kao kad se krenulo na Sanski Most, kada smo mi došli i već zauzeli sve, tada su i oni krenuli dolje prema Jajcu - objasnio je Hamdija Abdić u razgovoru za Faktor.

 

- Molim vas napišite da sam ja već sa 4. na 5. august 1995. godine bio duboko u Hrvatskoj, na njihovoj teritoriji. Vraga su oni nas spašavali - poručuje Abdić.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI