U konkurenciji 20 filmova

Mediteran film festival ove godine u online izdanju

Kultura 04.08.20, 10:32h

Mediteran film festival ove godine u online izdanju
Iako je ovogodišnji MFF stjecajem okolnosti lišen festivalskog druženja, organizatori će se pobrinuti da virtualni posjetitelji ipak ne budu zakinuti za kvalitetan filmski sadržaj, pa će tako uz filmove iz konkurencije biti prikazani i filmove iz programa "U fokusu", ali i najbolja domaća filmska ostvarenja

 

Ovogodišnji 21. Mediteran Film Festival (MFF) održat će se od 19. do 22. augusta u Širokom Brijegu u online izdanju, a natjecat će se 20 dokumentarnih filmova.

 

"U ovoj specifičnoj godini, kada je globalna pandemija paralizirala društveni život, odlučili smo MFF prebaciti na digitalne platforme. Ovu odluku nije bilo lako donijeti, pogotovo zato što se Mediteran Film Festival puna dva desetljeća profilirao kao ležeran, šaren, prijateljski festival, koji je izazvao zanimanje publike i daleko izvan granica naše zemlje", priopćeno je iz MFF-a.

 

Organizatori ističu kako su svjesni da u ovoj situaciji moraju biti odgovorni i strpljivi i brinuti se za sigurnost zajednice, pa su tako odlučili filmove s platna prikazati putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici www.mff.ba.

 

Iako je ovogodišnji MFF stjecajem okolnosti lišen festivalskog druženja, organizatori će se pobrinuti da virtualni posjetitelji ipak ne budu zakinuti za kvalitetan filmski sadržaj, pa će tako uz filmove iz konkurencije biti prikazani i filmove iz programa "U fokusu", ali i najbolja domaća filmska ostvarenja, navode iz MFF-a.

 

U službenom programu ovogodišnjeg Festivala natječe se dvadeset dokumentarnih filmova, od čega deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca. Ova filmska ostvarenja izabrao je selektor festivala Zdravko Mustać, a dok su mnoga od njih već pobrala nagrade na velikim filmskim festivalima, neki će na MFF-u imati svjetsku premijeru.

 

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, odnosno Grand Prix festivala, te Best Short za najbolji kratki film, stoji u priopćenju.

 

U natjecateljskom dijelu dugometražnih dokumentarnih filmova bit će prikazani "Povuci-potegni", redatelja Nevena Hitreca, "Grad mrtvih", redatelja Miguela Eeka, "Spiros i krug smrti", redatelja Lina Kafidasa i Dimitrisa Kafidasa, "Posljednja ulica", redateljice Amande Sans Pantling, "Dublje od dna", redateljice Sarah Kaskas,"Eter", redatelja Rukena Tekesa, "Anonimno društvo", redatelja Ramona Torta i Raimona Benacha, "Vezanih očiju", redatelja Gerarda Mailleaua, "Proizvedeno u Kini", redatelja Marca Chica i Josea, te "Dima punk", redateljice Caubet Dominique.

 

U natjecateljskom dijelu kratkometražnih dokumentarnih filmova na MFF-u prikazat će se "A sad se spušta večer", redateljice Maje Novaković, "Pakao", redatelja Raula de la Fuentea, "Libanon: Bijes ljudi", redatelja Sylvaina Lepetita, "Iskrivljeni razgovor", redatelja Ahmeda Hameda i Emana Husseina, "Raj", redatelja Matea Cabeze, "Ognjilo", redatelja Vladimira Perovića, "Usamljene rijeke", redatelja Maura Hercea, "Veno", redateljice Ree Memić, "Batmanovi osobni problemi" redatelja Mageda Attae, te "Druga ja", čiji su redatelji Franccesca Tremolada Silva, Carlos Enrique Fenoll Zajac, Abril Vila Truyol, Miriam Guerrero Sampayo, navode organizatori.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI