BAJRMASKI INTERVJU

Burhan Šaban: U mojoj se porodici uvijek ljubi ruka starijima, i moja djeca praktikuju ovaj običaj

Nedjeljni magazin 31.07.20, 16:49h

Burhan Šaban: U mojoj se porodici uvijek ljubi ruka starijima, i moja djeca praktikuju ovaj običaj
Ovaj rođeni Makedonac, koji najviše vremena provodi na relaciji Sarajevo-Istanbul, u razgovoru za magazin Azra prisjetio se svog odrastanja, bajrama s porodicom...

 

 


Burhan Šaban jedan je od najpoznatijih izvođača ilahija na bosanskohercegovačkim prostorima. Hafiz je postao sa samo 13 godina, slijedeći želju rahmetli oca koji to, nažalost, nije dočekao. 


Majka je u porodici bila stub svega, zbog toga i opisuje veliko poštovanje prema ženskom rodu. Među najpoznatijim numerama ovog izvođača ističu se pjesme “Kišna dova”, “Strah me” i “Moja Zulejha”. 


Ovaj rođeni Makedonac, koji najviše vremena provodi na relaciji Sarajevo-Istanbul, u razgovoru za magazin Azra prisjetio se svog odrastanja, bajrama s porodicom... 


Govoreći o najljepšim slikama iz djetinjstva koje pamti kada se sjetit Bajrama, navodi: 
 

– U mom djetinjstvu je Bajram bio prilika da se obnovi odjeća, jer se to nije dešavalo tako često kao u naše vrijeme. Tako da je bila posebna radost obući sve novo i tog jutra obilaziti rodbinu, nakon poljubljene ruke dobiti bajram-banku, a naročito običaj klanja kurbana u avliji, u kućnoj atmosferi.


Ramazan je iza nas, ostao je žal zbog nemogućnosti posjećivanja i dočekivanja porodice i prijatelja. Kako ste Vi doživjeli taj period?


– Ovaj ramazan nas je podsjetio da je zdravlje najbitnije i važno je da ne zaboravimo da je bitnije da sačuvamo ljude koje volimo nego da se okupimo povodom vjerskih praznika. Ramazan sam proveo sa suprugom i djecom u Istanbulu i dobili smo priliku da se bez žurbe i gužve istinski posvetimo ibadetima, tako da je i to jedna vrsta blagodati.


Kakvi su Vaši običaji za Bajram, jeste li ljubili ocu ruku? Kako su se u porodici, mama, braća, sestra pripremali za ovaj praznik?


– Kod nas se u Skoplju i danas pri susretu sa starijima uvijek ljubi ruka kao znak poštovanja, a za Bajram obavezno. Tako i moja djeca i svi u porodici i dalje praktikuju ovaj običaj. Kao i u svakoj porodici, uoči Bajrama ide čišćenje kuće, priprema baklave, bajramskih poklona i odjeće.


Po čemu se razlikuju bajrami u Vašim dvadesetim, tridesetim i trenutnim godinama? 


– Svaka godina donosi svoje trenutke. Bajrami u ranijim godinama su bili bez supruge i djece, tako da su sada mnogo bogatiji i ispunjeniji, jer sada se mi trudimo stvoriti tu atmosferu koju smo doživljavali kao djeca.


Kompletan intervju čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI