OKONČAN PROCES KUPOVINE

United Grupa nastavlja da se nezaustavljivo širi: Još jedan veliki evropski operater postao dio moćne grupacije

Ekran 31.07.20, 14:59h

United Grupa nastavlja da se nezaustavljivo širi: Još jedan veliki evropski operater postao dio moćne grupacije
Preuzimanje Vivacoma je nanoviji potez u okviru strategije rasta United Grupe, nakon kupovine TELE2 u Hrvatskoj početkom 2020. i postizanja dogovora o kupovini grčkog telekomunikacijskog operatera Forthnet

 

 


United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi, danas je objavila okončanje procesa kupovine kompanije Vivacom.


Prethodno je u aprilu 2020. godine Evropska komisija odobrila akviziciju, dok je sporazum o preuzimanju potpisan u novembru 2019. godine, pošto je United Grupa dobila tender za kupovinu ove vodeće telekomunikacijske kompanije u Bugarskoj.


Vivacom je prva telekomunikacijska kompanija u Bugarskoj, sa najvećim prihodima među operaterima u ovoj zemlji u proteklih sedam godina. Vodeću poziciju na tržištu izgradili su uz potpuno razumijevanje potreba korisnika, kao i uvođenjem tehnoloških inovacija kako bi obezbijedili napredne, visokokvalitetne usluge interneta, mobilne telefonije i digitalne televizije, namijenjene fizičkim licima i poslovnim korisnicima.


Preuzimanje Vivacoma je nanoviji potez u okviru strategije rasta United Grupe, nakon kupovine TELE2 u Hrvatskoj početkom 2020. i postizanja dogovora o kupovini grčkog telekomunikacijskog operatera Forthnet, koji će uskoro biti realizovan. Poslujući istovremeno u telekomunikacijskom i medijskom biznisu, United Grupa objedinjuje vodeće operatere i najbolje proizvođače medijskog sadržaja u Jugoistočnoj Evropi. Krajem godine imat će više od 10 miliona korisnika i više od 11 hiljada zaposlenih.


Dolaskom na tržište Bugarske, United Grupa se obavezuje da će doprinositi daljem  razvoju sektora telekomunikacija u toj zemlji kroz ulaganja u talenat, tehnologiju i infrastrukturu.


Viktorija Boklag, izvršna direktorica United Grupe, izjavila je: „Vivacom je utvrdio  poziciju broj jedan u Bugarskoj odličnim upravljanjem, impresivnim finansijskim rezultatima, tehnološkim unapređenjima i izuzetnim timskim radom. Sa jasnom vizijom i strategijom za budućnost United Grupa stekla je još jednog tržišnog lidera u regionu, a naš udruženi talenat, iskustvo i veličina znače da tržištu od 27 miliona ljudi u Jugoistočnoj Evropi i našoj dijaspori širom svijeta možemo pružiti telekomunikacijske usluge najnovije generacije i najbolji strani i domaći TV sadržaj."


Nikos Statopulos, jedan od partnera u investicijskom fondu BC Partners i predsjednik United Grupe naglašava: „Preuzimanje Vivacoma je važan korak u sprovođenju strategije rasta United Grupe, jer želimo da proširimo svoje geografsko prisustvo u Evropi. Bugarski telekomunikacijski sektor je dio dinamične ekonomije, koji će nam pružiti snažno uporište na jednom od strateški ključnih tržišta. “


- Za Vivacom, ulazak u porodicu United Grupe predstavlja ogromnu mogućnost za još brži rast već odličnih rezultata. Izgradili smo snažan brend, sinonim za kvalitet i inovacije i modernu kompaniju sa više od 5.000 posvećenih radnika širom zemlje. Pravo je vrijeme da napravimo sljedeći korak i radujemo se zajedničkom poslovanju i razmjeni iskustva sa United Grupom kako bismo naše usluge u Bugarskoj podigli na još viši nivo - rekao je Atanas Dobrev, izvršni direktor Vivacoma.


- Vivacom je postigao impresivne rezultate, ne samo kao najveći telekomunikacijski operater u Bugarskoj, već i kao lider u inovacijama. To je rezultat snažnog menadžerskog pristupa i profesionalizma naših zaposlenih, a uz podršku i dodatna ulaganja United Grupe, potencijal za dalji rast Vivacoma u Bugarskoj je veliki - zaključio je predsjednik Nadzornog odbora Vivacoma, Spas Rusev.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI