Podstrekavanje građana na krivično djelo

Zbog morbidne izjave krivična prijava protiv predsjednika SDA Sandžaka: Zatraženo psihijatrijsko vještačenje

Front 28.07.20, 09:29h

Zbog morbidne izjave krivična prijava protiv predsjednika SDA Sandžaka: Zatraženo psihijatrijsko vještačenje
Prijava je podnesena zbog podstrekivanja građana da ne nose zaštitne maske za lice, sa obrazloženjem da se u njih “stavljaju bojni otrovi”

 

 

Vijeće za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podnio je danas krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru protiv Sulejmana Ugljanina, predsjednika Stranke demokratske akcije, zbog podstrekivanja građana da ne nose zaštitne maske za lice, sa obrazloženjem da se u njih “stavljaju bojni otrovi”.

 

Mario Spasić, generalni sekretar Transparentnosti, objašnjava:

 

- Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru danas smo podneli krivičnu prijavu protiv Sulejmana Ugljanina, predsjednika Stranke demokratske akcije, zbog podstrekivanja građana da ne nose zaštitne maske za lice, sa obrazloženjem da “tek kada su počele maske da se koriste povećao se broj smrtnosti” jer se u njih “stavljaju bojni otrovi”.

 

Ovo je morbidna i potpuno neutemeljena izjava jednog političara koji se predstavlja da mu je nivo inteligencije makar na prosječnom nivou, što je jasno da i nije slučaj. Potpuno je jasno da se radi o lupetanju, sa ciljem sluđivanja građana Srbije, ali u čemu ima elemenata krivičnih djela Izazivanje panike i nereda i krivičnog djela Podstrekivanje a u vezi sa krivičnim djelom Prenošenje zaraznih bolesti.

 

Dakle, ovakvom izjavom Ugljanin podstrekava građane da vrše krivično djelo nesprovođenja zdravstvenih mjera tokom epidemije, za šta je zaprijećena kazna od više od tri godine zatvora, makar ga ni jedan građanin ne poslušao.

 

Oštro osuđujemo nadriljekarstvo Sulejmana Ugljanina i zatražili smo od nadležnog tužioca da se izvrši psihijatrijsko vještačenje nad Ugljaninom, kako bi se shvatilo da li je on uračunljiv kada ovakve nebuloze servira javnosti jer ovakve njegove izjave mogu imati smrtne posljedice po sljedbenike koji njegove savjete slušaju.

 

Pozivamo građane da se pridržavaju zdravstvenih mjera koje propisuje država, jer je to jedini način da građani ne dođu u smrtnu opasnost o novog koronavirusa - naveo je Spasić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI