jedna osoba nije isplivala, dvije se spasile

Tragičan kraj potrage u Neretvi: Iskusni 29-godišnji bh. alpinista nije uspio pobijediti rijeku nakon prevrtanja kajaka

Hronika 24.07.20, 17:03h

Tragičan kraj potrage u Neretvi: Iskusni 29-godišnji bh. alpinista nije uspio pobijediti rijeku nakon prevrtanja kajaka
Kako su kazali iz Gorske službe spašavanja, tri osobe su plovile u dva kajaka južno od Mostara

 

Mostarskoj policiji danas je u podne prijavljeno da je u mjestu Maloševići došlo do prevrtanja dva kajaka nakon čega jedna osoba nije isplivala.

 

Kako su kazali iz Gorske službe spašavanja, tri osobe su plovile u dva kajaka južno od Mostara.

 

Na lice mjesta odmah su došli policajci i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, te pripadnici gorskih službi. Akciju je vodio Goran Mitrić iz ISS Mostar, a sudjelovali su spašavatelji ISS Mostar, GSS Mostar, HGSS Mostar i HGSS Čapljina. 

 

No nakon opsežne potrage, nizvodno od Bunskih kanala u rijeci Neretvi pronađeno je i izvučeno tijelo nestalog mladića. Kako se saznaje, nastradao je 29-godišnji bh. alpinista Armin Gazić.

 

On je važio za iskusnog alpinistu, a u dosadašnjoj karijeri je dosegnuo vrhove do 5.600m (Elbrus-Rusija). Alpinizmom se bavio već 18 godina, a prije četiri godine je stekao zvanje instruktora alpinizma. U timu sa Harisom Kalajdžisalihovićem je postao prvi alpinista iz Bosne i Hercegovine koji se popeo na sjevernu stijenu Matterhorna, što je podvig u svjetskim okvirima alpinizma. Armin je bio i trostruki državni prvak u sportskom penjanju, te dobitnik priznanja Sportskog saveza BiH za doprinos i razvoj sporta.

 

Instruktor Gorske službe spašavanja BiH Zdenko Marić ispričao je za agenciju Fena detalje tragedije: 

 

- Tri osobe bile su u dva kajaka i prevrnuli su se oko 12 sati negdje oko Brodara, prije Bunskog kanala. Dvije osobe su imale sreću i isplivale na površinu, dok je treća osoba ostala zaglavljena u kajaku i pretpostavljamo da je glavom udarila u stijenu ili nešto slično. Voda je uglavnom na tom mjestu držala njegov kajak zarobljenim cijelo vrijeme te smo ga tu i pronašli.

 

Nesreća se po njegovim riječima dogodila na vrlo opasnom mjestu.

 

- To mjesto je vrlo zahtjevno i opasno čak i za spasioce kojima smo prvo morali osigurati pristup, a kad smo došli do zaglavljenog kajaka i pomjerili ga, vidjeli smo tijelo stradalog. Nakon toga je uslijedila evakuacija uz pomoć užadi preko Neretve na obalu - naveo je Marić.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Avaz/md)