VIJEST KOJA JE IZAZVALA VELIKI INTERES U KRAJINI

U pripremi velika ratna akciona igrana TV serija „Tigar“

Kultura 19.07.20, 15:42h

 U pripremi velika ratna akciona igrana TV serija „Tigar“
Scenarij za seriju od 8 jednosatnih epizoda zasnovan je na istinitom događaju, tačnije na Operaciji “Tigar – sloboda 94”, koja se smatra jednom od najuspješnijih vojnih prevara u ratovima na Balkanu devedesetih. Ovaj projekat DEPO iz Sarajeva priprema već oko deset godina i nalazi se u fazi završetka pisanja scenarija i prvih priprema za produkciju

 

Povodom  obilježavanja Dana bihaćkih brigada na Grabežu, mjestu izgradnje budućeg spomen-parka, gosti čuvenog komandanta Hamdije Abdića Tigra bili su filmski reditelj Jasmin Duraković i Mirsad Ćatić Čuperak. Tu su prisutni borci ovih jedinica saznali da se već duže vrijeme priprema realizacija igrane TV serije „Tigar“.

 

Vijest je izazavala veliki interes u Krajni, a samu ideju pokretači projekta su opširnije pojasnili javnosti u Krajini prilikom gostovanja na televiziji Unskog-sanskog kantona.

 

Scenarij za ovu ratnu igranu pisao je dramski pisac i sam aktivni učesnik rata Vahid Duraković, Mirsad Ćatić Čuperak je angažiran kao vojni konsultant i budući izvršni producent ovoga serijala, dok bi projekat trebao producirati DEPO iz Sarajeva. Reditelj projekta je Jasmin Duraković (Nafaka, Sevdah za Karima, Ja sam iz Krajine, zemlje kestena, The Final Barrier, Sve o ljubavi, knjigama i psima), koji j poznat i kao pokretač ili producent brojnih uspješnih tv serija u BiH (Viza za budućnost, Pozitivna geografija, Lud,zbjunjen, normalan, Dobro došli u Orient Express).


Priča scenarija za seriju od 8 jednosatnih epizoda zasnovana je na istinitom događaju, tačnije na Operaciji “Tigar – sloboda 94”, koja se smatra jednom od najvećih vojnih prevara u ratovim na Balkanu devedesetih. U pisanje scenarija, osim Vahida Durakovića, angažirano je, kao suradnici, još nekoliko poznatih pisaca iz BiH.


– Mi možda već deset godina razvijamo tu ideju zajedno sa Hamdijom Abdićem Tigrom, koji je akter jedne velike priče tokom rata u Krajini. Istraživali smo temu koja je poznata kao Operacija “Tigar”, a i događaje koji su joj prethodili s namjerom da uradimo scenarij za jednu ambicioznu igranu TV seriju koja se zove “Tigar”. Došli smo do faze da smo uradili scenarij... To treba da bude ratna akciona serija, nešto što se do sada nije radilo poslije rata. Do sada smo imali uglavnom drame o posljedicama i žrtvama rata. Ova serija treba bi biti poučna, ali istovremeno i zabavna za publiku, naročito mlađu, da ljudi mogu da je gledaju kao bilo koju evropsku ili svjetsku igranu seriju ovakvog tipa - izjavio je Jasmin Duraković gostujući u  programu TV USK.

 

Mirsad Ćatić Čuperak, i sam čuveni komandant Armije BiH, je istakao da su već nekoliko puta bili u Bihaću i ostalim dijelovima Krajine, te da je ekipa vrlo detaljno istražila ovu temu. 

 

– Pregledali smo jako puno materijala koji postoji o svemu tome. Došli smo u poziciju da smo to uspjeli sublimirati i napraviti kvalitetan scenarij u vezi samog događaja, ali i aktera ove priče. To je veoma specifično, jer se obično scenariji pišu po pričima onih koji više nema ili po knjigama. Napravili smo kvalitetan scenarij koji je pročitao Hamdija Abdić i on se saglasio s njim, zadovoljan je onim što smo uradili. Sad idemo dalje, imamo pregovore sa drugim producentima i koproducentima i projekat je u fazi aplikacije. Očekujemo i tu značajnu podršku. Ako se to ostvari po našim planovima, a vjerujemo da hoće, onda bi vrlo brzo mogli krenuti u samu realizaciju projekta, objasnio je Ćatić.


Projekat je i dio koncepta Bihać Avantura Film Festivala, čiji je jedan od ciljeva promocija prirodnih i historjskih ljepota Une i Krajine kao otvorenog filmskog studija.

 

Pogledajte cijelu emisiju TV USK, u kojoj su Duraković i Ćati govorili o ovoj ali i drugima tema vezanim za filmsku industriju u BiH.

 

 

(DEPO Portal/ak)