Lideri opozicije zaprijetili

Nećemo sjediti skrštenih ruku i dopustiti da vladajuće stranke demokratiju stave u karanatin!

Front 13.07.20, 14:56h

Nećemo sjediti skrštenih ruku i dopustiti da vladajuće stranke demokratiju stave u karanatin!
Mi, u SDP-u, NS-u, NIP-u, Platformi za progres, NBL-u, HS-u i NB-u, smo čvrsto opredjeljeni da iskoristimo sva demokratska sredstva kako bi spriječili namjeru vladajućih stranaka da spriječe održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz SDP-a BiH

 

Sve više se u režiji koalicije SDA, SNSD i HDZ spominje mogućnost dodatnog odlaganja lokalnih izbora. Neusvajanje državnog budžeta je samo jedan od planiranih scenarija, smatraju u SDP-u BiH.

 

- Pokušaj vladajućih stranaka da demokratiju stave u karanatin i na taj način suspenduju pravo građana da biraju i budu birani predstavlja tačku koju neće tolerirati ni opozicione stranke, ali ni građani u Bosni i Hercegovini. Zbog toga i na ovaj način želimo vrlo jasno poručiti kako je presudno važno da se osiguraju sredstva za održavanje lokalnih izbora u ovoj godini.
 

Za opozicione stranke je potpuno neprihvatljivo da HDZ i SNSD, zbog situacije u kojoj su evidentno izgubili kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH, uvjetuju i taocima drže građane Bosne i Hercegovine osporavanjem usvajanja budžeta.

 

Mi nećemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se SDA, SNSD i HDZ kriju iza svojih navodnih sporazuma, koji ne vrijede ni 24 sata od slavodobitnog proglašavanja, tražeći opravdanje kako da se izbori ne održe. Mi, u SDP-u, NS-u, NIP-u, Platformi za progres, NBL-u, HS-u i NB-u, smo čvrsto opredjeljeni da iskoristimo sva demokratska sredstva kako bi spriječili namjeru vladajućih stranaka da spriječe održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

 

konakovic-hadzikadic-sepic-niksic

 

Jednoglasni smo u namjeri da nećemo dopustiti da vladajući iskoriste stanje pandemije i navodnu brigu za zdravlje građana kako bi umrtvili i spriječili opoziciju da jasno artikulira nezadovoljstvo građana, uključujući i organiziranje mirnih protesta u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Pri tome smo opredjeljeni da jedinstveni protesti opozicije budu organizovani uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite i zakonskih propisa.  
 

S našim stavovima upoznat ćemo i predstavnike međunarodne zajednice koji, svjesno ili nesvjesno, u posljednje vrijeme pomažu vladajućim strankama da nam nameću standarde koji ne vrijede nigdje u demokratskom svijetu. Kako i koliko vrijede navodni festivali demokratije vidjeli smo samo 24 sata nakon posljednjeg sastanka u Lukavici.

 

Zato od njih očekujemo umjesto ispraznih dogovora, da preuzmu aktivniju ulogu u omogućavanju održavanja fer i poštenih lokalnih izbora, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces.
 

Koordiniran rad opozicije na artikuliranju stavova nastavit ćemo i ubuduće uz otvorenu mogućnost da nam se pridruže i druge opozicione političke partije iz cijele Bosne i Hercegovine, pod uslovom da ne dijele vlast sa SDA, HDZ, SNSD i Demokratskom frontom na bilo kojem nivou.

 

Ujedinjeni smo oko potrebe da omogućimo građanima Bosne i Hercegovine osnovno ljudsko pravo da biraju i budu birani, ne ističući svoje uske političke interese, već upravo jedan zajednički koji se ogleda u napretku Bosne i Hercegovine na svim poljima - saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI