VIDEO/ put do pravde

Jordanska kraljica Noor, ICMP i Memorijalni centar pozvali na podršku traganju za nestalim

Hronika 12.07.20, 18:45h

Jordanska kraljica Noor, ICMP i Memorijalni centar pozvali na podršku traganju za nestalim
ICMP dosad je pomogao Bosni i Hercegovini pronaći 75 procenata od oko 30.000 nestalih, uključujući i skoro 7.000 od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici

 

Jordanska kraljica Noor, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Memorijalni centar Srebrenica pozvali su na podršku traganju za nestalim osobama.


- U proteklih dvadeset godina, radeći s Međunarodnom komisijom za nestale osobe imala sam privilegiju da svjedočim, volim i divim se svojim sestrama iz Srebrenice. Vašoj hrabrosti, predanosti, suosjećanju i nepokolebljivosti pred ogromnim pritiscima. U našem radu s vama i drugima na pronalasku i identifikaciji žrtava iz Srebrenice, zajedno smo otvorili put da se počinitelji suoče sa pravdom. Rad naše komisije doprinio je dugoj i detaljnoj istrazi, koja je omogućila izvan svake sumnje utvrditi činjenice o genocidu – istaknula je u svojoj poruci jordanska kraljica Noor.

 


ICMP dosad je pomogao Bosni i Hercegovini pronaći 75 procenata od oko 30.000 nestalih, uključujući i skoro 7.000 od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici.


CMP-ovi naučni podaci, uključujući i evidencije o analizi DNK, prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i sudovima u Bosni i Hercegovini.


- Od vas smo naučili mnogo, to nam omogućava da pomognemo drugima širom svijeta koji su žrtve prisilnih nestanaka. U Siriji, Iraku, Kolumbiji i drugdje porodice nestalih u vama pronalaze inspiraciju i hrabrost - napomenula je.


Direktor Memorijalnog centra Srebrenica ukazao je na važnost rada ICMP-a.


- Postoji jasna veza između onoga što radi ICMP i onoga što je presuđeno u Hagu te konačno naše mogućnosti i privilegije da svoje najmilije ukopamo pod nišanima, sa njihovim imenima i prezimena. Zbog toga, moramo zajedno podizati svijest o važnosti traganja za nestalima, ne samo ovdje kod nas već i na drugim mjestima gdje su se dogodili ratni zločini i masovna ubistva. Naše naučene lekcije moramo iskoristiti da pomognemo drugome, to je važna poruka koju Memorijalni centar želi poslati ovom prilikom – naglasio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, saopćeno je iz Press tima Centra.


Memorijalni centar Srebrenica posvetio je današnji dan podizanju svijesti o važnosti traganja za osobama nestalim u genocidu u Srebrenici, ali i važnosti podrške Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i razvoju nauke u pravcu identifikacije i pronalaska nestalih osoba.

BLIN
KOMENTARI