Podneseno ukupno 136 prijava

Odbijene četiri stranke i 19 nezavisnih kandidata: CIK počeo ovjeru za učešće na lokalnim izborima u BiH

Front 12.07.20, 16:53h

Odbijene četiri stranke i 19 nezavisnih kandidata: CIK počeo ovjeru za učešće na lokalnim izborima u BiH
Prijave četiri političke stranke su odbijene (zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidiranja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku). Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH

 

 


Centralna izborna komisija (CIK) BiH počela je danas proces ovjere političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima u BiH zakazanim za nedjelju 15. novembra ove godine. 

 

Podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka.

 

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila prijave za učešće na izborima za 43  političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Djelimično su ovjerene prijave za 82 političke stranke odnosno za izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uslove. Šest političkih stranaka mora uskladiti naziv, koji će koristiti u izborne svrhe te izvršiti dopunu potpisa podrške, dok jedna politička stranka ima drugi nedostatak koji mora ukloniti.

 

Prijave četiri političke stranke su odbijene (zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidiranja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku). Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH, u roku od dva dana od prijema odluke, saopćeno je iz CIK-a BiH.   

 

Kako se ističe, zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično) ostale političke stranke kao i one čija je prijava djelimično ovjerena bit će obaviještene o nedostacima i ostavit će im se rok od dva dana da otklone nedostatke odnosno rok će im biti do utorka, 14. jula, do 16 sati.

 

CIK-u je podneseno ukupno 379 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na lokalnim izborima 2020. godine. CIK je danas ovjerio prijave za 278 nezavisnih kandidata, koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove, dok je za 93 nezavisna kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobivanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi odnosno do 14. jula do 16 sati.

 

Danas je ovjereno 48 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 16 nezavisnih kandidata prijedloga grupe od 40 građana i dva nezavisna kandidata prijedloge udruženja.

 

Za osam nezavisnih kandidata utvrđene su nepravilnosti ili nedostaci te im je ostavljen rok do 14. jula do 16 sati da bi ispravili nedostatke odnosno nepravilnosti.  

 

Odbačeno/odbijeno je 19 prijava nezavisnih kandidata, zbog neispunjavanja uslova za ovjeru.

 

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI