VISINOM ĆE NADMAŠITI OKOLNE GRAĐEVINE

Objekat će se zvati po vasniku: U centru Sarajeva niče nova zgrada od sedam spratova i ogromnom garažom

Biznis Klub 12.07.20, 13:49h

Objekat će se zvati po vasniku: U centru Sarajeva niče nova zgrada od sedam spratova i ogromnom garažom
Gradske i općinske vlasti svojevremeno su najavljivale da će se na ovoj lokaciji nalaziti veliki trg, ali se od toga u međuvremenu odustalo

 

 

Na mjestu starog hotela Pošta u centru Sarajeva uskoro će se graditi novi, veći objekat, dok će se ispod zgrade i susjednog trga graditi velika podzemna garaža.


Nadzemni objekat će biti širi i viši od sadašnjeg, ali i okolnih zgrada, odnosno imat će prizemlje plus šest spratova, a njegova osnovna namjena bit će kancelarijski prostori.


Ispod novog objekta i obližnjeg Trga kulture Jaroslav Korenić planirana je garaža sa četiri podzemne etaže i ukupno 140 parking mjesta, u koju će se ulaziti rampom iz Ulice Kulovića, piše BiznisInfo.


Investitor ovog projekta je sarajevska kompanija „Malcom“, čiji je vlasnik Enver Malagić. Parcele na kojima će se graditi objekat su u vlasništvu ove firme, a sam objekat trebao bi se zvati upravo „Malcom“.


BiznisInfo je uputio upit kompaniji za dodatni komentar, ali ni nakon nekoliko dana nismo dobili nikakav odgovor.


Kompanija „Malcom“ je osnovana prije tri decenije, a njena djelatnost prvenstveno je u elektroenergetskom sektoru. Osnovne djelatnosti su veleprodaja elektroenergetske opreme i materijala, te projektovanje i izvođenje radova.


Kako smo rekli, planirani objekat bit će veći od postojeće zgrade. Planirano je proširenje horizontalnih gabarita objekata prema Trgu kulture „Jurislav Korenić“.


Osim toga, visinom će nadmašivati okolne objekte. Kako se tvrdi u planskoj dokumentaciji, preporučena visina osnovnog dijela objekata … je približna visini postojećih susjednih objekata.


Datim rješenjem, kako se tvrdi, „povučene etaže su volumenski, konstruktivno i oblikovno manje vidljive iz perspektive pješaka“.


Podsjetimo da su gradske i općinske vlasti svojevremeno najavljivale da će se na ovoj lokaciji nalaziti veliki trg, ali se od toga u međuvremenu odustalo.


Više fotografija pogledajte na BiznisInfo.ba.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI