SDP BiH traži recipročne mjere

Diskriminacija: Nije Hrvatska daleko odmakla od fašizma, ovakvim aršinima njena vlast je to još jednom potvrdila!

Front 10.07.20, 19:32h

Diskriminacija: Nije Hrvatska daleko odmakla od fašizma, ovakvim aršinima njena vlast je to još jednom potvrdila!
Isto tako, ukoliko se Vlada Republike Hrvatske odluči na uvođenje izolacije, direktne posljedice će imati Republika Hrvatska u kojoj gosti iz naše države čine značajan udio u ukupnom broju turističkih posjeta i noćenja

 

Najava ministra zdravstva Republike Hrvatske, Vilija Beroša, da će na granici biti uvedena izolacija za građane Bosne i Hercegovine predstavlja klasičnu diskriminaciju, ocijenila je Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH).

 

- Radi se o neutemeljenom jednostranom potezu na koji institucije Bosne i Hercegovine moraju reagovati hitro i oštro i u najmanju ruku uvesti recipročne mjere. Apsurdno je da je Vijeće ministara BiH uvelo reciprocitetnu zabranu ulaska u BiH za građane EU, čime se nanosi isključiva, neposredna šteta za privredu Bosne i Hercegovine, naročito za biznise u oblasti uslužne djelatnosti - navodi se u saopćenju.

 

Isto tako, ukoliko se Vlada Republike Hrvatske odluči na uvođenje izolacije, direktne posljedice će imati Republika Hrvatska u kojoj gosti iz naše države čine značajan udio u ukupnom broju turističkih posjeta i noćenja.

 

- S obzirom na učestali potcjenjivački i diskriminatoran odnos Republike Hrvatske prema gostima iz Bosne i Hercegovine, nadamo se da će ovi postupci barem doprinijeti okretanju građana domaćem tržištu i održanju domaćeg turizma. Pozivamo građane Bosne i Hercegovine da odmore provedu u našoj domovini, koja od Drine do Une, te od Save do mora nudi brojne mogućnosti i za mnoge od nas neotkrivena prirodna bogatstva. Na ovaj način, povećanjem finansijskih tokova u Bosni i Hercegovini, svi možemo doprinijeti oživljenju domaćeg turizma i privrede uopće. Ako je stručno mišljenje ministra Beroša i Vlade Republike Hrvatske da dvojno državljanstvo i posjedovanje pasoša Hrvatske znače i imunitet na korona virus, pa se oni sa hrvatskim pasošem i dalje mogu nesmetano kretati između dvije države, nismo uvjereni u uspjeh Hrvatske u borbi protiv korona virusa. Zapravo, svojim dvostrukim aršinima trenutna vlast u Republici Hrvatskoj još jednom pokazuje da nisu daleko odmakli od ideja čiji poraz slobodarski svijet slavi 9. maja - saopćeno je iz SDP-a. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI