Džaferović zahvalio Wolfgangu Petritschu

Pamtimo Vašu odluku kojom ste lokaciju u Potočarima odredili za mezarje i spomen-obilježje ubijenima u genocidu

Front 10.07.20, 14:38h

Pamtimo Vašu odluku kojom ste lokaciju u Potočarima odredili za mezarje i spomen-obilježje ubijenima u genocidu
- Mi u Bosni i Hercegovini čvrsto pamtimo i duboko cijenimo Vašu odluku od 25. oktobra 2000. godine, kojom ste trajno odredili zemljišnu lokaciju u Potočarima kod Srebrenice za mezarje i spomen-obilježje ubijenima u genocidu - istaknuo je Džaferović

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je danas pismo zahvale bivšem visokom predstavniku u BiH Wolfgangu Petritschu koji je 10. maja 2001. godine osnovao Fondaciju "Srebrenica-Potočari" kao prvu organizaciju koja je upravljala lokacijom mezarja i spomen-obilježja u Potočarima, te preteču Memorijalnog centra koji će kasnije postati zvaničnom institucijom države Bosne i Hercegovine.

 


U pismu zahvale Džaferović podsjeća da se ove godine navršava 25 godina od genocida u Srebrenici, nekadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, napominjući da zločin koji su Vojska i policija Republike Srpske počinile nad bošnjačkim narodom u srebreničkoj enklavi predstavlja jednu od najmračnijih stranica evropske historije.


Sistematično ubistvo više od osam hiljada ljudi u julu 1995. godine predstavlja najveći pojedinačni zločin na evropskom tlu od završetka Drugog svjetskog rata, napisao je Džaferović u pismu.


Napomenuo je da je genocid u Srebrenici počinjen samo 45 godina nakon što je međunarodna zajednica rekla "nikad više", a Srebrenica predstavlja vječnu opomenu prvenstveno bošnjačkom narodu koji se još uvijek suočava s posljedicama genocida, ali i cijeloj međunarodnoj zajednici koja je svojom pasivnošću i neodlučnošću, u periodu rata, ohrabrila zločince da provedu svoje nakane u stvarnost.


- Tek djelomičnu pravdu i satisfakciju porodicama žrtava donijele su aktivnosti institucija međunarodne zajednice. Prije svega to se odnosi na Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u Haagu, koji je zločin u Srebrenici okvalificirao kao genocid, utvrdivši sve relevantne činjenice o zločinu i presudivši njegove nalogodavce i glavne izvršioce - kazao je Džaferović.


Slijedom presuda Haškog tribunala, naročitu ulogu u zaštiti sjećanja na genocid u Srebrenici imao je Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, na čijem čelu je Petritch bio u izuzetno značajnom periodu između 1999. i 2002. godine.


- Mi u Bosni i Hercegovini čvrsto pamtimo i duboko cijenimo Vašu odluku od 25. oktobra 2000. godine, kojom ste trajno odredili zemljišnu lokaciju u Potočarima kod Srebrenice za mezarje i spomen-obilježje ubijenima u genocidu - istaknuo je Džaferović.


Genocidom u Srebrenici, kao i cjelokupnom kampanjom masovnim zločina u Bosni i Hercegovini, bio je realiziran u značajnoj mjeri zločinački plan da se razori multietničko tkivo bosanskohercegovačkog društva, podsjeća u pismu predsjedavajući Predsjedništva BiH.


U prvoj deceniji nakon završetka rata, Ured visokog predstavnika učinio je značajne korake na suzbijanju posljedica genocida i sprečavanju ostvarenja političkih ciljeva njegovih nalogodavaca, što je bilo od izuzetnog značaja za BiH, ali i za vraćanje kredibiliteta samoj međunarodnoj zajednici, kada je u pitanju zaštita mira i sigurnosti.


- U tom pogledu, naročitu važnost imale su Vaše hrabre i odlučne aktivnosti na formiranju memorijalnog kompleksa u Potočarima, kojima ste dali ogroman doprinos očuvanju sjećanja na žrtve genocida i zaštiti istine, pokazujući da ste istinski zaštitnik temeljnih civilizacijskih vrijednosti - ocijenio je Džaferović.


U to ime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je iskrenu i duboku zahvalnost za sve što je Petritch uradio kako bi pomogao da se istina o Srebrenici čuva i pamti te kako se ne bi dopustilo da se takvo nešto više ikada ponovi.

 

(FENA/ad)