delegacija eu povodom 11. jula

Evropa suočena sa sramom: Srebrenica nas stalno podsjeća na najmračnije poglavlja moderne evropske historije

Front 10.07.20, 14:26h

Evropa suočena sa sramom: Srebrenica nas stalno podsjeća na najmračnije poglavlja moderne evropske historije
Ova godišnjica je bolan podsjetnik za nas. Prije 25 godina, Evropa nije ispunila svoje obećanje da se takva tragedija neće nikada više desiti na našem kontinentu. Ovo je i snažan signal potrebe da se odlučno i bez izuzetaka zalažemo za univerzalne vrijednosti, posebno za ljudsko dostojanstvo, koje su temelj naše Unije

 

 

Troje evropskih zvaničnika povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u zajedničkoj izjavi koju prenosi Ured Delegacije Evropske unije (EU) u BiH navode da je 11. juli datum obilježavanja jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije.


- Jedanaestog jula obilježavamo 25. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije. Naša srca i misli su sa žrtvama ovog tragičnog događaja, njihovim porodicama i najmilijima, kao i svima onima čiji životi su bili pogođeni ovim dešavanjima. Odajemo počast i sjećamo se onih koji su našli smiraj, kao i svih drugih koji se još vode kao nestali - navedeno je u zajedničkoj izjavi predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i visokog predstavnika i potpredsjednika Josepa Borrella.


- Ova godišnjica je bolan podsjetnik za nas. Prije 25 godina, Evropa nije ispunila svoje obećanje da se takva tragedija neće nikada više desiti na našem kontinentu. Ovo je i snažan signal potrebe da se odlučno i bez izuzetaka zalažemo za univerzalne vrijednosti, posebno za ljudsko dostojanstvo, koje su temelj naše Unije.


Dvadeset i pet godina kasnije, naša dužnost je da se sjećamo. Moramo se iskreno suočiti sa prošlošću i okrenuti prema budućnosti sa odlučnošću da podržimo generacije koje dolaze, uključujući mlade sa cijelog zapadnog Balkana, u izgradnji bolje zajedničke budućnosti - naveli su također ovi zvaničnici.


Oni ističu da je Bosna i Hercegovina prešla dug put do ponovnog uspostavljanja povjerenja unutar i između zajednica u zemlji. Da bi se mir i proces pomirenja nastavili, priznavanje stradanja, međusobno poštovanje i dostojanstvo, moraju biti dio puta naprijed​​. Pomirenje mora postati stvarnost u politici, školama, gradskim upravama, svakodnevnom životu. Svi lideri imaju odgovornost da osiguraju da javne poruke, kao i statuti, spomenici i imena javnih mjesta, ulica i trgova, predvode put ka pomirenju, istaknuli su ovi evropski lideri.


Na koncu su poručili da Evropska unija ostaje snažno opredijeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan u cjelini u jačanju pomirenja i prevazilaženju nasljeđa prošlosti jer je "njihova budućnost u Evropskoj uniji sve izvjesnija", kako su naveli.

 

(FENA/ad)