FOTO/ U jeku pandemije oni štrajkuju

Zdravstveni radnici stupili u generalni štrajk: Primaju hitne slučajeve, trijažu će raditi samo doktori

Hronika 08.07.20, 11:29h

Zdravstveni radnici stupili u generalni štrajk: Primaju hitne slučajeve, trijažu će raditi samo doktori
Zdravstveni radnici poslali su izvinjenje građanima kazavši da je ovo što rade potez iz očaja

 

 

Svi medicinari na području Kantona Sarajevo pri domovima zdravlja povukli su se od jutros do daljeg sa trijažnih punktova, što je odluka Sindikata radnika u zdravstvu ovog kantona nakon, kako kažu, višemjesečne agonije u kojoj se nalaze njihovi članovi koji sedamnaeseti mjesec čekaju usklađivanje koeficijenata i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

 

Oni su se povukli jutros u 7.30 časova.

 

Predsjednik Sindikata Edo Selimić rekao je da od jutros pacijente primaju samo ljekari, koji procjenjuju ko će biti primljen.

 

Zdravstveni radnici u KS pružat će se pomoć samo hitnim pacijentima, a u punktovima ispred zdravstvenih ustanova trijažu će obavljati samo doktori.

 

Zdravstveni radnici poslali su izvinjenje građanima kazavši da je ovo što rade potez iz očaja, javlja agencija Patria.

 

"Pokušat ćemo ubijediti vlast da riješimo ovaj problem, a kad ga riješimo idemo svi zajedno da reformiramo zdravstvo u KS, jer to građani zaslužuju", naglasio je Edo Selimić.

 

Sindikat radnika u zdravstvu, jedan od tri u Kantonu Sarajevo, bori se za prava više od 3.000 radnika.

 

zdravstveni-radnici-strajk-vrazova

Foto: Patria

 

U ovom štrajku ne učetsvuju članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije i Sindikata radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

 

Medicinski radnici će izlaziti svaki dan od 10:30 do 11:00 sati ispred zdravstvenog objekta, a u četvrtak (9.juli) izlaze pred zgradu Vlade KS.

 

Generalni štrajk zdravstvenih radnika počeo je 2. septembra prošle godine, ali je uslijed proglašavanja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa bio prekinut.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI