iskazivanje protesta

Džaferović pozvao ambasadora Srbije na hitan sastanak nakon presude Mujanoviću u Beogradu

Front 07.07.20, 13:56h

Džaferović pozvao ambasadora Srbije na hitan sastanak nakon presude Mujanoviću u Beogradu
Mujanovića je srbijanska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to će vrijeme biti uračunato u njegovu kaznu

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je danas na hitan sastanak ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića.

 

Razlog za pozivanje ambasadora Srbije je iskazivanje protesta zbog presude kojom je državljanin BiH Husein Mujanović osuđen pred srbijanskim sudom zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na teritotoriji naše zemlje, kao i protest zbog prakse sudskog progona državljana BiH koje provode srbijanske vlasti.

 

Naime, viši sud u Beogradu u ponedjeljak je osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora navodno zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora.

 

Mujanovića je srbijanska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to će vrijeme biti uračunato u njegovu kaznu.

 

To je prvostepena presuda na koju postoji mogućnost žalbe.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI