Ministarstvo na potezu

Na čekanju za upis u javne vrtiće u Sarajevu 1.446 djece: Hoće li Vlada imati novca za subvencije?

Front 07.07.20, 08:35h

Na čekanju za upis u javne vrtiće u Sarajevu 1.446 djece: Hoće li Vlada imati novca za subvencije?
Ističu kako određeni broj prijava nije u skladu sa javnim pozivom i uzrastom za koji se ukazao broj slobodnih mjesta

 

Svake godine na listama čekanja Javne ustanove Djeca Sarajeva ostane nekoliko stotina djece, ove godine za 1.446 djece nema mjesta u vrtićima, piše Faktor.

 

Iz ove javne ustanove ističu da je na listama kao prijedlog za prijem 883 djece, od toga je u Organizacionoj jedinici Stari Grad 90 djece, a u OJ Centar 226 djece.

 

Na području Novog Sarajeva je 232 djece na listi za prijem, dok je u Novom Gradu na listi za prijem 335 djece.

 

Ističu kako određeni broj prijava nije u skladu sa javnim pozivom i uzrastom za koji se ukazao broj slobodnih mjesta.

 

- Samim tim te prijave su i formalno-pravno neispravne, a zaprimljene su i nakon obrazloženja pritiskom roditelja. I ti su podaci evidentirani u tabeli objavljenoj na oglasnim pločama administrativnih sjedišta organizacionih jedinica. S obzirom na to da se vrše inicijalni razgovori sa roditeljma djece koja posjeduju medicinske nalaze, u prisustvu djece, prema Javnom pozivu će se usmjeravati u vrtić gdje postoje raspoloživa mjesta i gdje nije upisano dijete sa posebnim potrebama – pojašnjavaju iz JU Djeca Sarajeva.

 

Najveći broj djece na listi čekanja je u Organizacionoj jedinici Novi Grad, gdje na upis u vrtić čeka 802 djece.

 

- Na listi čekanja u Organizacionoj jedinici Stari Grad ostalo je 85 djece, u Centru 309 djece, dok je u Novom Sarajevu na listi čekanja 250 djece – navode.

 

Neispravno je, kako ističu, 39 pristiglih prijava.

 

Vlada Kantona Sarajevo je u protekloj školskoj godini subvencionirala boravak djece sa liste čekanja u privatnim vrtićima, ali nije poznato hoće li ta praksa biti nastavljena jer je ove godine troduplo veći broj djece ostao bez mjesta.

 

U prošloj godini subvencionirali su boravak oko 450 djece sa po 200 KM, a ove godine ih je na toj listi čak 1.446.

 

Pokušali smo odgovor na to pitanje dobiti od ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Anisa Krivića koji nije odgovarao na naše pozive.

 

Iz Ministarstva je na adrese privatnih predškolskih ustanova 16. juna 2020. godine, nekoliko dana prije zatvaranja Javnog poziva za upis u JU Djeca Sarajeva, stigla obavijest da su ugovori o sufinansiranju boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama zaključeni do 30. augusta 2020. godine.

 

- O nastavku sufinansiranja boravka djece sa Liste čekanja JU Djeca Sarajeva u privatnim predškolskim ustanovama, načinu i iznosu sufinansiranja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS će obavijestiti sve zainteresirane prije isteka važenja ugovora putem web stranice Ministarstva i medija - navedeno je u obavještenju koje potpisuje ministar Krivić.

 

Godinama se u ovom periodu, kada se vrši upis za predstojeću školsku godinu u predškolske ustanove, javlja problem sa nedostatkom mjesta u javnim vrtićima. Vlada Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva za svako dijete subvencionira boravak sa po 200 KM, te roditelji plaćaju samo 160 KM.

 

Samim tim veliki broj roditelja bi želio da njihovo dijete pohađa upravo vrtiće JU Djeca Sarajeva prije svega jer su najpovoljniji, ali zbog nedostatka mjesta umjesto 160 KM moraju plaćati 250, 300, 350 pa čak i više za boravak mališana u privatnim vrtićima.

 

Velika im je olakšica bila kada je Skupština KS izglasala da se subvencionira i boravak djece u privatnim vrtićima, ali ove godine je to upitno. Ministar obrazovanja KS se još ne oglašava, a roditelji čekaju i nadaju se da njihovi kućni budžeti neće morati trpiti zbog toga što Vlada i općinske vlasti nemaju interesa da ulažu u izgradnju novih kapaciteta JU Djeca Sarajeva gdje bi boravila djeca predškolskog uzrasta.

 

Paradoks je veći samim tim što pojedine općine uopće nemaju jasličku grupu ili sa područja cijele općine primaju samo četrdesetak djece, kao što je to slučaj na Ilidži.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI