'UMIRU LJUDI OD TEŽIH OBOLJENJA'

Hrvatski epidemiolog iznenadio pitanjem: 'Čemu stalno brojanje zaraženih?! Vidimo da se virus ne može zaustaviti...'

Hronika 05.07.20, 19:08h

Hrvatski epidemiolog iznenadio pitanjem: 'Čemu stalno brojanje zaraženih?! Vidimo da se virus ne može zaustaviti...'
U početku smo praktički sve oboljele hospitalizrali, ali smo s vremenom uvidjeli da je to nepotrebno. Ima težih i ozbiljnijih bolesti od kojih se više umire - naglasio je epidemiolog Bernard Kaić

 

 


Hrvatski epidemiolog Bernard Kaić u Točki na tjedan N1 televizije iznenadio je mnoge svojim stavovima i otvorenim odgovorima koje je dao velikom intervjuu. On je pojasnio je hoće li se Hrvatska naći u situaciji s koronavirusom u kakvoj je sad Srbija, koja je važnost vakcije od gripe za spašavanje zdravstvenog sistema od kolapsa, kao i kolika je važnost držanja distance i nošenja maski. 


Između ostaloga, rekao je kako je 2,3 % posto testiranih bilo u kontaktu s virusom. 


- To bi značilo da na jednog prepoznatog oboljelog imamo 30 neprepoznatih, stoga se dovodi u pitanje smisao pobrojavanja oboljelih, pa je upitan i smisao pronalaska kontakata - rekao je Kaić. 


Dodao je i da je očito da virus ne posustaje s toplim vremenom, kako smo se svi nadali.


- Broj oboljelih raste, a mislim da je širenje virusa nemoguće zaustaviti bez jako strogih mjera kakve smo imali u martu i aprilu i sigurno je da će se nastaviti širiti. Ako bude velik broj zaraženih, bit će i velik broj onih s ozbiljnijim simptomima i umrlih. Dodatni razlog zašto je sad manje hospitaliziranih je taj što smo u početku praktički sve oboljele hospitalizrali, ali smo s vremenom uvidjeli da je to nepotrebno. Ima težih i ozbiljnijih bolesti od kojih se više umire, ali pošto je potrebno ozbiljno angažirati zdravstveni sistem, može se reći da je ovo i najveća pošast za zdravstveni sistem - rekao je Bernard Kaić.


- U 10 dana smo imali 706 oboljelih, prije tri mjeseca u 10 dana imali smo 684 oboljelih. Koja je razlika - upitao je. 


- Ništa nije različito, potpuno je isto sve, samo što smo se tada nadali da bi se to moglo zaustaviti. Tada je tek krenuo val i postojala je nada da bi se uz jako stroge mjere moglo zaustaviti njegovo širenje. Ali po svemu sudeći, neće se ovo moć tako zaustaviti. Virus se ne može zaustaviti bez strogih mjera, ali ne bih preporučio opet stroge mjere. Ako se svi zatvorimo na mjesec dana, transmisija virusa bi se zaustavila - uz ogromne štete. Stradalo je i gospodarstvo, i zdravlje ljudi, pogotovo psihičko. To se može opet napraviti, ali opet, kad sve otvorimo opet, ćemo imati oboljele. Treba naći najbolji mogući način da se drži pod kontrolom - rekao je Kaić, te dodao da je ples s virusom potpuno nedekvatan izraz.


Više čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI