LIJEPO ISKUSTVO U RODNOM GRADU

Beogradska glumica Maja Šipovac rođena je Sarajka: Svake godine dolazim, možda se opet doselim u BiH

ŽENA iN 04.07.20, 20:59h

Beogradska glumica Maja Šipovac rođena je Sarajka: Svake godine dolazim, možda se opet doselim u BiH
Ovdašnja publika, pak, imala ju je priliku gledati i u domaćoj humtističkoj seriji "Dobrodošli u Orient Express"...

 

 

Rođenu Sarajku Maju Šipovac, koju je put odveo na drugu stranu svijeta, prvo u Njemačku, potom u Beograd, gdje je počela graditi karijeru, publika je imala priliku bolje upoznati u „Nadrealnoj televiziji“. Zatim su uslijedile uloge u serijama „Zvezdara“, „Sinđelići“, „Senke nad Balkanom“, „Ubice mog oca“, „Santa Maria della Salute“ i „Komšije“, a samim tim ostvarila je saradnju i s najpoznatijim rediteljima i glumcima. 


Ovdašnja publika, pak, imala ju je priliku gledati i u domaćoj humtističkoj seriji "Dobrodošli u Orient Express"...


Maja je u razgovoru za magazin Azra govorila o brojnim temama, od karijere do velikog prijateljstva s našom muzičkom zvijezdom Halidom Bešlićem. Trenutno radi na seriji „Kalkanski krugovi“, pa je na početku odgovarala na pitanje šta ju je najviše privuklo režiji Milana Karadžića. 
 

– Reditelj Milan Karadžić ima veliko iskustvo, glumca tačno usmjeri da odigra svoj lik na najbolji način, uvijek prepozna i prilagodi koja uloga odgovara kojem glumcu i njegovom senzibilitetu. Radnja serija koje režira Milan Ķaradžić je zanimljiva, drugačija i posjeduje kvalitet – pojašnjava Maja Šipovac.


Sve više glumaca polako topi ledenu odbojnost prema žanru sapunica. Šta mislite u današnjim okolnostima života o intelektualnom snobizmu, opravdavate li ga ili ga prezirete? 

 
– Iz svega se može izvući poruka i pouka, a ukoliko nekome ne odgovara određeni program, ne mora da gleda. Najlakše je samo kritikovati, a ja nisam jedna od tih.


Koliko su danas glumci u Srbiji uopće u prilici da odbijaju uloge koje im se nude?


– Smaram da glumci, posebno oni mlađe generacije, trebali što više scenarija da pročitaju, likova koje im nude da analiziraju i prikažu publici, jer nikad se ne zna unaprijed, možda baš neka manja uloga postane i ostane zabilježena, a i svako novo radno iskustvo i poznanstvo je dragocjeno. Ulogu možda samo treba odbiti ukoliko je baš, baš neodgovarajući lik i ukoliko se glumac ne pronalazi u toj ulozi.


Koliko često imate priliku posjetiti našu zemlju, sarađivati s bh. rediteljima, pogledati neki od bh. filmova snimljenih u proteklih 20 godina? 


– Skoro svake godine dolazim na Filmski festival i to mi je postala tradicija. Sarajevo je lijepo, a tada je još ljepše. Također sam igrala i u seriji „Dobrodošli u Orient Express“ u režiji reditelja Jasmina Durakovića. Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa kolegama iz Sarajeva, uživala sam u prijatnoj atmosferi. Naravno, pratim i filmove i serije, poseban utisak na mene je ostavio film „Kod amidže Idriza“, koji je prikazao divan mentalitet ljudi iz Bosne, zanimljiv mi je i film “Smrt čovjeka na Balkanu”, serija ” Lud, zbunjen, normalan” i mnoge druge.


Je li Vam nepodnošljiva ideja da u poslu nešto ne možete da uradite kako želite?


– I kad se to dogodi, uvijek se konsultujem s rediteljem i pratim njegove indikacije i smatram to sastavnim dijelom posla i već sam se navikla na takvu vrstu rada da nemam isključivu podjelu šta volim, a šta ne volim, već se trudim da lik transformišem na najbolji način u zavisnosti od toga koju ulogu tumačim. Za glumca je jako važno da može da igra razne uloge. Ja sam imala sreću da radim s velikim rediteljima, a tad je sve lakše.


Porodica je očekivala da postanete farmaceut, ali Vi ste odabrali glumu. Kako su reagovali bliži članovi porodice? 


– Moja porodica uvijek me je podržavala u gotovo svim odlukama, izborima, stavovima i vjerovali su i vjeruju u mene, za šta sam im zahvalna.


Cijeli intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI