FOTO/ BOLJA STRANA BOSNE I HERCEGOVINE

Deset godina najljepše sportske priče u BiH: 'Igre mladih' okupile preko 315.000 dječaka i djevojčica širom zemlje

Sport 02.07.20, 10:03h

Karakteristika Sportskih igara mladih je da su potpuno besplatne, te da se svako može „igrati.“ Pravo učešća na ovogodišnjim takmičenjima imaju djeca 2005. godište i mlađi

 

 


Plazma Sportske igre mladih će ove godine na terenima u 42 grada širom Bosne i Hercegovine proslaviti svoj deseti rođendan.

 

Najljepša sportska priča, koja pruža priliku djeci iz svih dijelova Bosne i Hercegovine da se takmiče u deset sportskih disciplina, ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja u našoj državi. U prethodnih devet godina BH Telecom Sportske igre mladih su okupile preko 315.000 dječaka i djevojčica širom zemlje, na Veliko finale u Sarajevo je došlo preko 15.000 mališana, a broj volontera iz godine u godinu se povećava. Karakteristika Sportskih igara mladih je da su potpuno besplatne, te da se svako može „igrati.“ Pravo učešća na ovogodišnjim takmičenjima imaju djeca 2005. godište i mlađi.


Igre mladih i ove godine nastavljaju projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“, koji se realizira u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a uz finansijsku podršku USAID-a, s ciljem učenja o toleranciji, poštivanju različitosti i fer pleju. Ovogodišnja turneja radosti započela je takmičenjima u pojedinačnim sportovima. BH Telecom Cup u stonom tenisu i šahu održan je u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici, a najuspješniji učesnici okitili su se prvim ovogodišnjim medaljama.

 

10


Takmičenja u ekipnim sportovima ove godine započela su u Hercegovini. Mostar, Čapljina i Široki Brijeg dobili su svoje predstavnike u malom nogometu, košarci, odbojci i rukometu. Takmičenja su otvorena Coca Cola Cupom, takmičenjem u malom nogometu za 2005. godište, a titulu najboljeg u ovom gradu ponijela je ekipa NK Mostar. Pobjednice takmičenja u rukometu, koji je održan u Mostaru, su djevojčice iz ekipe RK „Lokomotiva“ Mostar, nakon što su u finalnoj utakmici savladale ekipu ŽRK „Turbina“ iz Jablanice.


- Prvi put se takmičimo na Podravka Cupu u rukometu i mnogo smo sretne što smo izborile plasman na Veliko finale u Sarajevo. Jedva čekamo druženja i takmičenja u Sarajevu - kazala je Azra Letić iz ekipe RK „Lokomotiva“.  


Nakon Mostara, Igre su posjetile Čapljinu, u kojoj je najveće interesovanje mališana vladalo za takmičenje u malom nogometu za 2009. godište. U finalnoj utakmici sastale su se dvije ekipe iz Škole nogometa Limači – ekipe Crveni i Plavi, a u konačnici je ekipa Plavih bila uspješnija.


- Na Poli Cupu u Čapljini smo osvojili prvo mjesto i radujemo se odlasku na Veliko finale u Sarajevo. Nadamo se da ćemo biti uspješni kao i naši stariji članovi kluba, koji su se prethodnih godina kući vraćali sa medaljama - rekao je Ante Jurković, kapiten ekipe Plavih iz ŠN Limači.


Nakon Mostara i Čapljine, i Široki Brijeg je dobio svoje predstavnike u malom nogometu, košarci i odbojci. Pobjednici Kinder+Sport Cupa u košarci su dječaci iz ekipe Street boys, dok su Plazma Cup u odbojci osvojile djevojčice iz ekipe HŽOK „Smeč“.

 

05


Igre ove godine planiraju posjetiti 42 grada, a mališane osim takmičenja očekuje mnogo zabave i druženja, te zabavno-edukativne radionice, koje Igre organiziraju u saradnji sa svojim partnerima. Tako će se ove godine djevojčice i dječaci širom BiH, na njima prilagođen način, upoznati sa UN-ovim ciljevima održivog razvoja kroz kampanju „Budi zakon, reci NE“, kojeg Igre implementiraju u saradnji za Fondom za okoliš FBiH.  


Sve ovogodišnje aktivnosti na terenima bit će realizirane uz prethodnu saglasnost nadležnih zdravstvenih institucija, a sve preporuke koje su donesene na nivou lokalnih zajednica i entiteta, u potpunosti će biti provođene na terenima. Kalendar takmičenja i realizacija aktivnosti u 2020. godini zavise od razvoja epidemiološke situacije, te upravo zbog prevencije širenja virusa, svi zainteresovani za učešće na Igrama obavezni su popuniti online obrazac za prijavu ekipa, kao i donijeti saglasnost roditelja/staratelja o učešću na takmičenjima. Sva takmičenja bit će održana bez prisustva publike.


Više informacija o načinu provođenja aktivnosti, preporukama i mjerama koje svi trebaju ispoštovati kako bi se takmičenja održala bez problema, svi zainteresirani mogu pronaći na stranici www.igremladih.ba.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI