Sve se desilo u toku pandemije korona virusa

Dr. Rusmir Arslanagić iznosi svoju priču: Kako sam dobio otkaz na KCUS-u dok sam bolovao od raka

Hronika 01.07.20, 14:21h

Dr. Rusmir Arslanagić iznosi svoju priču: Kako sam dobio otkaz na KCUS-u dok sam bolovao od raka
Način na koji je meni, kao životno ugroženom uposleniku KCUS-a otkazan ugovor o radu, danas se koristi još jedino u državama poput Sjeverne Koreje, tvrsi

 

Doc. Dr. Sci Rusmir Arslanagić, primarijus ORL i predsjednik društva ORL i cervikofacijalnih hirurga u FBIH jedan je od doktora koji su u proteklom periodu dobili otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) iako je imao dijagnosticiran maligni karcinom štitne žlijezde.

 

Otkaz mu je formalno signiran tek 06.05.2020., ali mu je KCUS već 01.04.2020. prestao uplaćivati platu i zdravstveno osiguranje.

 

Ovo je njegova priča za Startbih.

 

„Ja sam, do prije tri mjeseca bio uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na bolovanju sam od kraja januara 2020. godine zbog ispitivanja maligne hipertenzije za koju se ispostavilo da je uzrokovana malignim tumorom štitnjače. Bolest je dijagnostifikovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi jer je koincidirala sa pojavom Covid-19 (26.3.2020.) kada je, na moje oči, zaustavljen rad sa pacijentima u KCUS-u. Naime, kako bih aktivirao policu mog privatnog zdravstvenog osiguranja, obratio sam se KCUS-u zahtjevom za zvanični nalaz onkološkog konzilija sve sa uputnicama iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Duže od mjesec dana su trajali moji bezuspješni napori i molbe za makar protokolarno organizovanje onkološkog konzilija, kako bih mogao dobiti nalaz i aktivirati policu osiguranja. Nakon svih bezuspješnih pokušaja, dobio sam nalaz od formiranog konzilija u kojem mi je indicirana operacija na matičnoj, ORL klinici.

 

Kad sam sa uputnicom za hospitalizaciju došao na ORL, moje dugogodišnje kolege su mi napisale da ne mogu da mi pomognu i poslale me dalje. Ironija je veća ako se uzme u obzir da moja bolest treba da se liječi na mojoj klinici. Iako su znali da sam na bolovanju, i zbog čega, niko od menažmenta nijednom nije nazvao da pita za moje teško narušeno zdravstveno stanje. Umjesto toga, bez ikakvog disciplinskog postupka, bez traženja moje izjave - uručen mi je otkaz ugovora o radu zbog "teže povrede radne discipline" odnosno nedolaska na posao onkološkog pacijenta u sred epidemije. Iskoristio sam pouku o pravnom lijeku iz navedenog otkaza i poslodavcu u navedenom roku uputio zahtjev za zaštitu mojih prava u skladu sa Zakonom o radu Federacije BiH. Nisu se udostojili makar ni formalno odgovoriti, kao uposleniku sa 18-ogodišnjim stažom. Zaštitu svojih prava zatražio sam pred sudom i moj advokat Senad Pećanin je podnio tužbu za poništenje odluke o otkazu.

 

I pored navedene dijagnoze od 26.3.2020 ljekarska komisija 4.4.2020 utvrđuje da sam sposoban za rad! Dakle onkološki pacijent sa malignom hipertenzijom. KCUS već od 1.4.2020 prestaje uplaćivati platu i  zdravstveno osiguranje iako je otkaz formalno signiran tek 6.5.2020. Tako su mi doveli u pitanje i prijavu na biro za zapošljavanje jer je rok za prijavu prošao već danom signiranja.

 

Način na koji je meni, kao životno ugroženom uposleniku KCUS-a otkazan ugovor o radu, danas se koristi još jedino u državama poput Sjeverne Koreje. I počiniocima najtežih krivičnih djela je prije izricanja presude garantovano pravo na izjašnjenje povodom djela koja im se stavljaju na teret, ali taj civilizacijski princip ne važi u javnoj ustanovi koja nominalno služi zdravlju naroda.

 

Zbog nemogućnosti liječenja u ustanovi u kojoj sam radio, prinuđen sam liječiti se u Zagrebu, gdje sam podvrgnut operaciji tumora, sa dva metastazirajuća čvora. Prinuđen sam sve troškove liječenja sam plaćati.

 

Odnos prema meni od strane menadžmenta KCUS-a je samo vrh ledenog brijega terora kojem su izloženi uposlenici koji ne pripadaju onima koji ne aplaudiraju mjerama koje u propast vode i uposlenike i stažiste i pacijente KCUS-a. Dugo vremena sam se povlačio i trpio mobbing koji je dokaziv, poniženja i uvrede, nadajući se da neću proći kao mnogobrojne kolege koji su morali otići iz KCUS-a. Nažalost, prevario sam se."

 

Doc. Dr. Sci Rusmir Arslanagić, primarijus ORL

 

Predsjednik društva ORL i cervikofacijalnih hirurga u FBIH


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI