Održana hitna sjednica

Vlada FBiH: Pomoći Sandžaku u sprečavanju širenja pandemije

Front 30.06.20, 18:44h

Vlada FBiH: Pomoći Sandžaku u sprečavanju širenja pandemije
Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, registrovano u Bosni i Hercegovini, uputilo je premijeru Federacije BiH akt tražeći pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a kroz pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima

 

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o potrebi pružanja pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije - Regija Sandžak, s ciljem sprečavanja širenja virusa "SARS-CoV-2" koji izaziva "COVID-19".

 

Federalna vlada će Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputiti akt kojim će tražiti da, putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, bude upućen akt menadžmentima kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, kao i regionalnih i kantonalnih bolnica, s ciljem procjene mogućnosti pružanja pomoći Općoj bolnici u Novom Pazaru kroz upućivanje stručnog kadra tražene specijalnosti, a koji bi konkretno pomogli u saniranju nastalog žarišta "COVID-19" u Sandžaku - Republika Srbija.

 

Vlada FBiH poziva menadžmente kliničkih centara u FBiH, kao i kantonalne bolnice, da hitno pristupe procjenama svojih mogućnosti.

 

Cilj informacije je bilo upoznavanje članova Vlade Federacije BiH o potrebi pružanja stručne pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije - Regija Sandžak, koja graniči s Bosnom i Hercegovinom, s ciljem sprječavanja širenja virusa "SARS-Cov-2" koji izaziva bolest "COVID-19", a po osnovu zahtjeva Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, te Opšte bolnice iz Novog Pazara.

 

Evidentno je, navedeno je u informaciji, da u Bosni i Hercegovini bilježimo pogoršanu "COVID-19" epidemiološku situaciju, te da se s tim u vezi poduzimaju mjere od strane mjerodavnih tijela vlasti na svim nivoima. Slična situacija je i u zemljama okruženja. Situacija sa "COVID-19" u Bosni i Hercegovini ne može biti bolja ako ne bude postignuta stabilizacija i u zemljama susjedstva.

 

Ukidanjem stanja prirodne nesreće izazvane "COVID-19" u Federaciji BiH, odnosno vanrednog stanja u Republici Srpskoj, te prestankom stanja ugroženosti građana Brčko Distrikta BiH od epidemije koronavirusa (COVID-19), otvaranjem granica, ublažavanjem mjera, ponovnim pokretanjem rada poslovnih subjekata koji, u vrijeme restriktivnih mjera nisu obavljali svoju djelatnost, evidentirano je povećan broj zaraženih na "COVID-19". U pojedinim kantonima, otvaranjem granica, zabilježeno je importovanje "SARS-CoV-2" virusa, koji u BiH prenose bh. ili strani državljani.

 

U Kantonu Sarajevo, prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, od 10. jula do danas registrirani su epidemiološkim izviđanjem impotirani slučajevi zarazom "SARS-Cov-2", od kojih 20 iz susjedne Republike Srbije i Republike Crne Gore. Sve ovo je dovelo i do prijenosa i širenja "COVID-19" ne samo u Federaciji BiH, već i u Bosni i Hercegovini.

 

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, registrovano u Bosni i Hercegovini, uputilo je premijeru Federacije BiH akt tražeći pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a kroz pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima.

 

Također, Opšta bolnica Novi Pazar obratila se Predsjedništvu Bosne i Hercegovine aktom u kojem upozorava da je neophodna stručna i kadrovska pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz oblasti anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i stručno srednje medicinsko oboblje, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI