Profesor emeritus Univerziteta Yale

Preminuo Ivo Banac: Istoričar, političar, pisac i počasni građanin Sarajeva izgubio bitku s teškom bolešću

Hronika 30.06.20, 10:44h

Preminuo Ivo Banac: Istoričar, političar, pisac i počasni građanin Sarajeva izgubio bitku s teškom bolešću
Rođen je 1. marta 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Stanford

 

Povjesničar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je danas, nakon teške bolesti, u 74. godini života, doznaje se iz kruga porodice, javila je Hina.

 

Banac je bio profesor emeritus povijesti Univerziteta Yale, a na tom je univerzitetu bio u dva mandata predstojnik (Master) Pierson Collegea.

 

Bio je ministar za zaštitu okoliša i prostornoga uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003.), predsjednik Liberalne stranke (2003.–2004.) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004. –2007.).

 

Rođen je 1. marta 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Stanford.

 

Od 1975. do 1977. bio je asistent na Stanfordu i na Državnom univerzitetu San Francisca, potom je bio docent do 1982., vanredni profesor do 1988., a zatim redovni profesor povijesti na Univerzitetu Yale.

 

Od 1995. do 1999. bio je profesor povijesti na Srednjoeuropskom univerzitetu (CEU), obnašajući i rukovodeće dužnosti poput one upravitelja Instituta za jugoistočnu Evropu.

 

Od 2008. redoviti je profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2018. godine bio je profesor mentor doktorandima povijesti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Bio je i počasni je pročelnik Odsjeka za političke nauke i međunarodne odnose na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST).

 

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984., nagrađena nagradom „Wayne S. Vucinich“ za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoeuropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu (1988., nagrađena nagradom „Josip Juraj Strossmayer“ za najbolju knjigu iz društvenih znanosti objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

 

Banac je bio supredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik prestižnih znanstvenih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990.

 

Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine.

 

Posljednjih deset godina održavao je Ljetnu školu Univerziteta Yale u Dubrovniku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI