NAFF traje do 2. jula

Počeo Festival animiranog filma u Neumu u online izdanju, 67 ostvarenja u Takmičarskom programu

Kultura 28.06.20, 15:54h

Počeo Festival animiranog filma u Neumu u online izdanju, 67 ostvarenja u Takmičarskom programu
Filmovi koji su prikazani sinoć dolaze iz Turske, Belgije, Danske, Hong Konga, Njemačke, Francuske, Španjolske, Portugala, Brazila, Švicarske i Rumunije

 

Online izdanje Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF) 2020. započelo je u subotu i prve noći održavanja prikazano je 13 filmova, koji su ušli u Natjecateljski program.

 

Organizacijski tim NAFF-a je, zbog pandemije koronavirusa, odlučio 15. izdanje Festivala održati u online formatu.

 

Filmovi koji su prikazani sinoć dolaze iz Turske, Belgije, Danske, Hong Konga, Njemačke, Francuske, Španjolske, Portugala, Brazila, Švicarske i Rumunije.

 

Po jedan film prikazan je iz Švicarske i Turske. Iz Turske u natjecateljski program je ušao film 'Dust', a iz Švicarske film 'Kids'. Produkcija animiranih filmova u ove dvije zemlje uveliko se razlikuje, a to se posebice odnosi na novce koji se izdvajaju za produkciju filmova.

 

''U Turskoj nije teško dobiti novac za film iz nekog fonda, to je zapravo nemoguće'', kazao je autor filma 'Dust' Murat Saygıner, dok je u Švicarskoj situacija nešto drugačija.

 

''U Švicarskoj smo u komparativno ugodnoj situaciji. Ako imate sjajan koncept, možete naći novce. Nije lako ali je moguće'', objasnio je Michael Frei, autor filma 'Kids', koji je prikazan prve festivalske večeri.

 

Ovogodišnje projekcije osim u Neumu, planirane su bile i u Mostaru, Dubrovniku, Cetinju i Jelsi, što nije prvi put da se Festival seli izvan granica Bosne i Hercegovine. No, zbog pandemije koronavirusa, uživo projekcije mogla je gledati publika samo u Cetinju dok su ostali filmove morali pratiti online. Naime, na Dvorskom trgu u Cetinju s početkom u 20, 30 sati svi zainteresirani su pratili animirane filmove koji su ušli u Natjecateljski program ovogodišnjeg NAFF-a, a online verzija prikazivanja počela je u 21 sat.

 

Filmovi su prikazani na profesionalnoj platformi koja garantira sigurnost na internetu i zaštitu autorskih prava uz prethodno dodijeljenu šifru od organizacijskog tima NAFF-a.

 

Vjeran Šalamon, multimedijalni umjetnik, skladatelj i sound dizajner ove godine jedan je od pet članova stručnog žirija, ali u Neum nije mogao doći zbog sizuacije s pandemijom.

 

''Kao i sve, pa tako i ova situacija sa koronavirusom ima svoje dobre i loše stvari. Dobra stvar je da će možda publika koja inače ne bi bila prisutna na projekcijama, sada moći pratiti online izdanje i bit će više ljudi koji će pogledati filmove uopće. Loša je strana naravno da će izostati druženje autora koje je uvijek produktivno i rezultira novim idejama'', kazao je Šalamon.

 

Šalamon je dodao i to kako animacija u svijetu, a posebice u Europi ima tendenciju velikog rasta, te da se to u kontekstu NAFF-a može zamijetiti u različitosti tehnika i likovnosti koje su jedinstvene.

 

Inače, ove godine na natječaj je pristiglo 1960 filmova iz čak 90 zemalja. Radi se o rekordnom broju filmova, ali i broju zemalja iz kojih dolaze ta filmska ostvarenja, u odnosu na sve prethodne godine.

 

Tako će ove godine u natjecateljskom programu biti prikazano 67 filmova, dok je u panorama program ušao 31 film. Filmovi koji su odabrani u ova dva programa dolaze iz 33 zemlje svijeta.

 

Festival se završava 2. jula  kada će zbrojem ocjena pet članova stručnog žirija biti dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada "Dušan Vukotić", priopćeno je iz NAFF-a.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI