BEZVIZNI REŽIM ZA BiH I ALBANIJU

Odluka i datum ukidanja viza biće poznati 8. novembra

Arhiva 20.10.10, 19:52h

Zemlje članice Evropske unije (EU) postigle su u srijedu saglasnost da se o bezviznom režimu za BiH i Albaniju odlučuje na novembarskom Vijeću ministara unutrašnjih poslova. Tada će da se odredi datum kada će građani moći bez viza da putuju

viza-pasošPoslije tehničke saglasnosti, koju su predstavnici država članica EU postigli na sastanku radnih grupa za vize i zapadni Balkan u ponedjeljak, 18. oktobra, države članice iskazale su i političku saglasnost da se finalizuje pitanje vizne liberalizacije za BiH i Albaniju.

Tako su se ambasadori zemalja članica pri EU (Coreper) na sastanku u srijedu dogovorili da se odluka o bezviznom režimu nađe na dnevnom redu Vijeća ministara unutarnjih poslova EU, koje se 8. i 9. novembra održava u Briselu.

Ovakav dogovor zemalja članica EU pozdravila je Alexandra Stiglmayer, direktorica programa "Bijela shengen lista" u Evropskoj inicijativi za stabilnost.

- Ovo je odlična vijest! Sve vrijeme smo govorili da su BiH i Albanija ispunile sve uslove za viznu liberalizaciju i da ih treba nagraditi. Sada se nadamo da će se 8. novembra donijeti i konačna odluka o bezviznom režimu. Bitno je da vijeće, što je brže moguće, odredi i tačan datum stupanja na snagu bezviznog režima, kako bi građani mogli da počnu da prave svoje planove, kazala je Stiglmayer.

Neposredno u Vijeću ministara 8. novembra u Briselu, 3. novembra će se na sastanku Corepera finalizovati prijedlog o bezviznom režimu za BiH i Albaniju.

U diplomatskim krugovima u Briselu ističu da je već i samo stavljanje pitanja vizne liberalizacije za BiH i Albaniju na dnevni red Vijeća ministara svojevrsna garancija da će pozitivna odluka o bezviznom režimu i biti donijeta 8. novembra. U okviru te odluke trebalo bi da se navede i tačan datum za implementaciju bezviznog režima.

Formalno-pravno gledano ta odluka bi mogla da stupi na snagu 20 dana od njenog službenog objavljivanja, tako da bi prvi mogući datum za putovanje bez viza za građane BiH mogao biti već i 1. decembar. Ipak, očekuje se da će bezvizni režim stupiti na snagu kasnije tokom decembra.

Do sada se spominjao 19. decembar, datum kada su prošle godine Srbija, Makedonija i Crna Gora i praktično ušle u "bijeli shengen". Većina evropskih zvaničnika slaže se u ocjeni da bi građani BiH i Albanije svakako prije katoličkog Božića trebalo da mogu da slobodno putuju Evropom.

(FENA, DEPO/md)