VIDEO/ U GRAČANICI PRIVREDNICI NE ČEKAJU POMOĆ

'Kovan' ide dalje: Otvoren prvi kućni sajam u Evropi u vrijeme korona krize

Biznis Klub 27.06.20, 12:28h

Nakon otvaranja, delegacije na čelu sa premijerom Tuzlanskog kantona i gradonačelnikom Gračanice, obišle su proizvodne pogone firme i upoznali se sa novitetima u proizvodnji, kao što su dezinfekcioni tuneli napravljenim tokom korona krize u pogonima ove uspješne firme i koji se već izvoze na svjetsko tržište

 

Juče je, uz potpunu zaštitu učesnika, koja je uključivava i prolazak kroz dezinfekcioni tunel opskrbljen modernom tehnologoijom, u prostoru firme Eko line Kovan otvoren „Kućni sajam Kovan 2020“. 

 

 

„Nova kriza nam je uvjetovala nove modele poslovanja, ponašanja i razvoja. Kako smo svi tradicionalno naučili sajam Grapos-expo je bio mjesto okupljanja koji nažalost ove godine nismo bili u mogućnosti organizovati u Gračanici, odlučili smo da tradiciju nastavimo i napravimo našu verziju sajma“, rekao je u pozdravnom obraćanju  Said Karalić, direktor firme Eko line Kovan.

 

Sajam je svečano otvorio Gradonačelnik Nusret Helić koji je čestitao Kovanu na organizaciji i rekao da je uvjeren da će i iz ove situacije gračanička privreda izaći uspješna sa malo potresa i posljedica. „Gračanički privrednici ne čekaju pomoć, brzo reaguju, razmišljaju, predlažu mjere, vuku naprijed i to je ono što nas raduje kada je u pitanju grad i sve ono što se dešava u ovom gradu“, rekao je gradonačelnik.

 

Prisutnima se obratio i premijer TK, Denijal Tulumović  riječima: „Ono što je bitno za naš prostor, a Gračanica je to davno prepoznala, da moramo da potičemo naše privrednike, naročito one koji proizvode i prodaju pamet, našu pamet odnosno nove tehnologije.“

 

Svečanost otvaranja sajma je uveličao gračanički Jazz bend „B-strana".

 

Nakon otvaranja, delegacije su obišle proizvodne pogone firme i upoznali se sa novitetima u proizvodnji prije svega dezinfekcionim tunelima napravljenim tokom korona krize u pogonima ove uspješne firme i koji se već izvoze na svjetsko tržište, opremom za proizvodnju obnovljivih izvora energije, odnosno elektromotornih pogona, mašina za usitnjavanje drveta i pelet presa i alata svjetski renomiranih proizvođača Siemens, Bruks, Andritz i drugi.

 

Sajam će trajati 10 dana, a bit će otvoren u periodu od 10:00 do 19:00 sati.

 

Uskoro ćete na DEPO Portalu moži gledati opširnu video reportažu o ovome nesvakidašnjem privrednom i društvenom događaju.

 

(Radio Gračanica/ DEPO Portal)

 

BLIN
KOMENTARI