Predsjedništvo BiH usvojilo budžet za 2020.

Džaferović: Milijardu KM za bh. institucije i 800 miliona za otplatu duga

Front 26.06.20, 17:09h

Džaferović: Milijardu KM za bh. institucije i 800 miliona za otplatu duga
Budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga Bosne i Hercegovine, pojasnio je Džaferović

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je Predsjedništvo na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. u skoro nepromijenjenom tekstu kakav su dobili od Vijeća ministara BiH.

 

- Budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga Bosne i Hercegovine - precizirao je Džaferović.

 

Dodao je da se jedina izmjena u odnosu na tekst Vijeća ministara odnosi na kapitalne izdatke Parlamentarne skupštine BiH.

 

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je također prisustvovao sjednici, rekao je da je obustavljena svaka nabavka automobila za institucije BiH, osim za sigurnosne agencije - rekao je Džaferović.

 

Džaferović je pojasnio da su za 50 posto smanjeni planirani izdaci za službene telefone, reprezentaciju, kancelarijski namještaj i materijal svim bh. institucijama, osim za sigurnosne agencije.

 

- Stavka koja se odnosi na podršku bh. privredi iznosi oko 42 miliona KM - istakao je Džaferović.

 

Naveo je da razumije da su Ministarstvu odbrane potrebna sredstva, ali da se zbog poznate situacije ove godine svi moraju uklopiti u principe ušteda.

 

Džaferović je naglasio da je Predsjedništvo usvojilo odluku kojom Parlamentarnoj skupštini BiH predlaže da budžet usvoji po hitnoj proceduri.

 

Potcrtao je da će utvrđeni Prijedlog zakona o budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. danas biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH i da očekuje da bude usvojen u što kraćem roku.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI