DR. STEVANOVIĆ POJASNIO SVE KORAKE

Pravila za 'put pacijenta' u Kantonu Sarajevo: Bonica NE SMIJE odbiti liječenje bolesnika, nema 'šetanja' iz jedne u drugu...

Hronika 23.06.20, 10:08h

Pravila za 'put pacijenta' u Kantonu Sarajevo: Bonica NE SMIJE odbiti liječenje bolesnika, nema 'šetanja' iz jedne u drugu...
Ovo podrazumjeva da UKCS (dakle, univerzitetska bolnica) zbrinjava sve bolesnike koji su im upućeni, a ne samo "tercijerni nivo", jer je često u primarnom nivou nemoguće procijeniti da li će trebati pacijentu "sekundarni" ili "tercijerni" nivo zbrinjavanja

 

 

 

 

Dugogodišnji problem u Kantonu Sarajevo, a koji se tiče tzv. "puta pacijenta" i labirinta u kome su zapetljani građani prilikom potrebe za bolničkim liječenjem, zahtijeva hitno rješenje.


Dr. Dragan Stevanović pojasnio je na svom Facebook profilu nekoliko pravila za "put pacijenta", kojima, kako kaže, želi pomoći ministru zdravlja, obzirom da i dalje postoje prepreke u rješavanju ovog problema...

 


Nekoliko pravila za "put pacijenta"


(da pomognemo ministru zdravlja, obzirom da i dalje postoje prepreke - sva pravila su zasnovana na odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o lječništvu, Zakona o pravima pacijenta i Osnovnim pravilima medicinske struke.)


1...Sve zdravstvene ustanove su dužne da neprekidno pružaju hitnu i neodložnu medicinsku pomoć. Znači KUM, UC OBS, Psihijatriska bolnica, Zavod za liječenje bolesti ovisnosti i HMP, moraju organizovati službu za prihvat bolesnika 24 sata neprekidno 7 dana u sedmici.


2...Bolesnik se prihvata u DZ i HMP gdje se trijažira, pruža mu se neodložna pomoć, vraća kući ili upućuje u bolničku ustanovu gdje mu se može pružiti definitivno zbrinjavanje, a prema procjeni ljekara DZ I HMP.


3...Bolnička zdravstvena ustanova (KUM, UC OBS, Psihijatriska bolnica i Zavod za liječenje ovisnosti NE SMIJU odbiti prijem bolesnika, dužni su obaviti potrebne dijagnostičke pretrage, uspostaviti dg. započeti liječenje i donijeti nakon toga odluku o prijemu na liječenje ili bolesnika vratiti kući, po potrebi uputiti u drugu bolničku ustanovu.


4...Odgovornost za stanje bolesnika i postupak sa bolesnikom je na onoj bolničkoj ustanovi u koju je bolesnik upućen iz DZ ili HMP.
ZABRANJENO JE "ŠETANJE BOLESNIKA" IZ JEDNE U DRUGU BOLNIČKU USTANOVU, SEM KADA POSTOJE STRIKTNE MEDICINSKE INDIKACIJE.


Napomene:
Ovo podrazumjeva potpuno pridržavanje isključivo medicinske doktrine u DZ i HMP


Ovo podrazumjeva da UKCS (dakle, univerzitetska bolnica) zbrinjava sve bolesnike koji su im upućeni, a ne samo "tercijerni nivo", jer je često u primarnom nivou nemoguće procijeniti da li će trebati pacijentu "sekundarni" ili "tercijerni" nivo zbrinjavanja.


Ovo podrazumjeva da OBS šalje na UKCS, Psihijatrisku bolnicu i Zavod za liječenje ovisnosti samo one bolesnike koje zbog nedostatka odgovarajućeg stručnog kadra ili ograničenog broja kreveta ne može zbrinuti...


Da još samo nešto pojasnim: Naziv Univerzitetska bolnica podrazumijeva da ta bolnica pruža usluge i sekundarnog i tercijernog nivoa zdravstvene zaštite, jer kroz zdravstvene studije, specijalizacije i subspecijalizacije osposobljava zdravstvene radnike za pružanje različitog nivoa i stepena složenosti u pružanju medicinskih usluga. Ne može obučiti svoje studente ako njeni doktori nemaju pacijente koje im praktično mogu pokazati, npr. za opšteg hirurga od furunkula, preko apendiksa, holeciste pa do operacije na srcu. (ovo se može široko dalje obrazložiti)


JEDNOSTAVNO, ZAR NE?


ALI PRIJE SVEGA TREBA SLOMITI OTPOR ONIH KOJI NEĆE DA RADE ILI NE ZNAJU MEDICINU.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI