video/ preminuo u maju u 48. godini života

U sarajevskoj galeriji 'Charlama' održan homage bh. književniku Bekimu Sejranoviću

Kultura 13.06.20, 14:52h

U sarajevskoj galeriji 'Charlama' održan homage bh. književniku Bekimu Sejranoviću
- Stvarao je izuzetnu književnost, gledajući svijet oko sebe, koja je uvijek prezentna i aktuelna, ali nepretenciozna što je od njega stvorilo jedno od najvećih imena naše književnosti i književnosti ovih prostora - poručio je Duraković

 

Homage bh. književniku Bekimu Sejranoviću, koji je umro u maju ove godine u 48. godini, upriličen je danas u sarajevskoj Galeriji ''Charlama'', gdje su se prijatelji prisjetili njegovog života i stvaralaštva.

 

U video dijelu programa prikazano je nekoliko Sejranovićevih intervjua i dokumentarni film ''Od Tokija do Morave''.

 

Sejranovićev prijatelj, reditelj Jasmin Duraković smatra da taj film nastao 2013. godine, najbolje prikazuje ono što je Bekim bio. 

 

- A on je bio pisac za kojeg su rekli da je najveći nomad među umjetnicima, čovjek niotkud, vrlo zanimljive sudbine - rekao je Duraković.

 

Smatra da je upravo taj film uvod u Sejranovićev najznačajniji roman ''Tvoj sin Huckleberry Finn''.

 

- Stvarao je izuzetnu književnost, gledajući svijet oko sebe, koja je uvijek prezentna i aktuelna, ali nepretenciozna što je od njega stvorilo jedno od najvećih imena naše književnosti i književnosti ovih prostora - poručio je Duraković.

 

Izdavač i pisac Damir Uzunović je istakao da je Sejranović ''živio bolju polovinu života''.

 

- Nije ga zanimala ona lošija strana iako je bio pun momenata gdje je strasno i strašno preživljavao patnju i tugu - rekao je Uzunović.

 

Poručio je da je Sejranović bio jedinstven te da je napisao veoma značajne romane.

 

Sejranović je rođen 1972. u Brčkom. U Rijeci je završio pomorsku školu, a zatim i kroatistiku. U Oslu je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnost. Od 2000. radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu.

 

Autor je knjige kratkih priča ''Fasung'', romana ''Nigdje, niotkuda'', ''Ljepši kraj'', ''Sandale'', ''Tvoj sin Huckleberry Finn'' i ''Dnevnik jednog nomada''. Za roman ''Nigdje, niotkuda'' dobio je Nagradu "Meša Selimović".

 

Njegovi romani i kratke priče prevođeni su na norveški, slovenski, makedonski, njemački, poljski, italijanski, engleski i češki jezik.

 

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI