VIDEO/ LIDER SDP-A O ŠPEKULACIJAMA U POLITIČKOJ ARENI

Nermin Nikšić: Čega da se plašimo?! Vlasti u FBiH nema dok HDZ ne odobri... To što su zakuhali, neka kusaju!

Front 12.06.20, 11:19h

Nermin Nikšić: Čega da se plašimo?! Vlasti u FBiH nema dok HDZ ne odobri... To što su zakuhali, neka kusaju!
Čega da se plašimo? DF je donio odluku da uđe u vlast. I? Vlast je na čekanju, vlasti u FBiH nema dok HDZ ne odobri. A da bi bilo vlasti, HDZ je to omogućila SDA. Dakle, to što su zakuhali neka, što naš narod kaže, kusaju - poručuje lider SDP-a BiH u razgovoru za Hayat TV

 


Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, bio je gost emisije 'Dobar dan BiH' Hayat TV-a. Tom prilikom govorio je o tome da li se na nivou FBiH vode razgovori o formiranju koalicije za smjenu trenutne vlasti i formiranje nove gdje bi učestvovao i SDP?


- Ja mogu da govorim u ime SDP i u svoje lično ime. Ni ja ni SDP ne učestvujemo u bilo kakvim razgovorima niti se vode razgovori sa nama. Da li neko drugi vodi, da li neko drugi nešto planira, to ne mogu niti da tvrdim niti da odgovaram. Interesantno je da svako malo kada dođu u krizu, unutar vlasti pojave se špekulacije koje se plasiraju putem pojedinih portala i medija bliskih SDA-u, kao eto strah ih je da ja i SDP ne izdamo interese države BiH i ne napravimo vlast sa HDZ-om. Nama ne treba ničija dozvola, ne treba nama odobrenje SDA niti bilo koga drugog da razgovaramo s kime mi razgovaramo. Mislim da su odluke organa SDP sasvm jasne, u ovom trenutku u ovom odnosu snaga kakav je danas, kada je SDA omogućila HDZ-u da bude jedini nezaobilazni faktor u Federalnoj vladi. Federalna vlada se može napraviti bez bilo koga od ostalih političkih faktora, samo ne može bez HDZ-a, što mu je glasovima u ZDK omogućila SDA. Ne trebaju fakturisati nama taj strah. Ja znam da su u strahu velike oči, ja znam da ih je strah da ostanu bez vlasti, ali...


Kažete da su u strahu velike oči da oni ne izgube vlast. Iz SDA kažu da se vi bojite da uđete u vlast i da ste to već pokazali.


Čega da se plašimo? DF je donio odluku da uđe u vlast. I? Vlast je na čekanju, vlasti u FBiH nema dok HDZ ne odobri. A da bi bilo vlasti, HDZ je to omogućila SDA. Dakle, to što su zakuhali neka, što naš narod kaže, kusaju.


Iznosite teške optužbe na račun Vlade FBiH i premijera Novalića. Iz Vlade kažu da su brojevi neumoljivi i da je u odnosu na period kada ste Vi vodili Vladu sve bolje. Kako to komentarišete?


Haj'mo od nekoliko pokazatelja. Ova Vlada je napravila koliko kilometara autoputa? Nula...  U periodu prethodne vlade 60 kilometara. Ova Vlada je uspjela da prenese sredstva penzionog fonda u budžet pa da budžet garantuje isplatu penzija, ona Vlada je dva puta povećala penzije po 5%. Oživljavanje namjenske industrije koje je ona sebi pripisala i koje je sada ključna afera ove vlasti je  urađena u onom prethodnom mandatu. Dakle, ja moram reći da ne iznosim nikakve optužbe na račun premijera, gospodina Novalića, ne pada mi na pamet da iznosim paušalne optužbe. Ja smatram da niko nije kriv dok se to ne dokaže pravosnažnom presudom u sudskom postupku. Činjenica je da Vlada iz dana u dan srlja iz afere u aferu. Od namjenske industrije, zloupotreba u namjenskoj industriji, respiratora, niza drugih pokazatelja.


Spominjete aferu "Respiratori". Vi najbolje znate kako se donose odluke u Vladi FBiH. Šta pronalazite sporno u ovoj situaciji koju je pratila pandemija ili ima stavri u kontekstu odluka koje je možda potrebno pojasniti svima nama?


Vrlo je jasno. Bila je vanredna situacija. Jasno je da je Vlada morala interventno djelovati. Jasno je da je odluka donesena na Vladi, pod čijim pritiskom, u ostvarivanju čijih želja, mene to ne interesuje niti želim s tim da špekulišem. Ono što se zamjera vladi kada je u pitanju konkretna stvar, jeste da su bez ikakvih provjera krenuli u nabavku respiratora preko firme koja se time ne bavi, koja nije osposobljena za takve stvari, i na kraju smo dobili respirartore sa kojima smo se svi ponosili do onog trenutka da to nema veze s ovim, da su ti respiratori neupotrebljivi za ono što treba, za pacijente koji su oboljeli od ovog virusa. To je odgovornost onih koji su to nabavili. Nije moje da sudim. Zato sam i rekao i sada isto tvrdim - niko nije kriv dok se to u postupku ne dokaže, ali isto tako treba omogućiti nadležnim institucijama da profesionalno, stručno urade taj posao i da se konačno pokaže ko je potrošio 10,5 miliona KM javnih, budžetskih para za neupotrebljive aparate.


Kompletan razgovor pogledajte u priloženom videu...

 

 
 
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI