NAKON ŠTO JE JAVNO PROZVAN

Izetbegović uzvraća tužiocu: Očigledno se gospodin Čavka prepoznao! Svi se sjećamo afere iz 2016., kada je odnio mobitel...

Front 10.06.20, 13:07h

Izetbegović uzvraća tužiocu: Očigledno se gospodin Čavka prepoznao! Svi se sjećamo afere iz 2016., kada je odnio mobitel...
Nakon što se u javnosti oglasio državni tužilac Oleg Čavka, koji je zatražio od Izetbegovića da "javno kaže ko je ukrao mobitel iz Tužiteljstva BiH", lider SDA je poručio da je očigledno da se Čavka u tome sam prepoznao!

 

Sjednica Kolegija Doma naroda PSBiH održava se danas, a prije početka novinarima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.


- Vjerovatno, kad se već nađemo gospodin Čović i ja, a vidjet ćemo se danas dva puta, imamo i sastanak sa predsjednicom međunarodne zajednice u vezi Mostara i izbora. Razgovarat ćemo o svim ostalim stvarima za koje bi trebali biti zainteresirani. Rad Vijeća ministara, o budžetu – naveo je Izetbegović, prenosi Hayat.


Ovom prilikom Izetbegović je rekao kako stranka na čijem je čelu nije protiv održavanja izbora u novembru.


Osvrnuo se na gostovanje na Hayatu kada je spomenuo da je jedan državni tužilac u predmetu uzeo telefon. Nakon toga se u javnosti oglasio državni tužilac Oleg Čavka, koji je zatražio da kaže o kojem se tužiocu radi. Lider SDA je kazao da je očigledno da se Čavka u tome prepoznao.


- Očigledno se gospodin Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016 godine kada je taj tužilac odnio mobitel kući i pokušao da stavi u njega svoju karticu. Imali smo 2012. godine aferu Barašin gdje su neke gove stvari učinjene od tog tužioca, gdje je bilo hakiranja i uništavanja dokaza. Naravno, mislio sam na njega – poručio je Izetbegović.


Osvrnuo se i na ograničavanje mandata VSTV-a.


- Nismo tu stvar posebno. Pri svemu šta smo govorili u vezi sa radom Tužilaštva, općenito pravosuđa stojimo. Mislimo da tu ima ogromna potreba da se napravi jedno kvalitetno neovisno profesionalno pravosuđe, da je to prijeka potreba bh. društva. Ovo što sad imamo nije ni blizu toga, nažalost. Za mnoge od njih zakon ne važi, počevši od predsjedavajućeg VSTV-a, pa evo do prozvanog tužioca. Previše je toga što treba popraviti u Tužilaštvu. Smatramo da je krajnje vrijeme da se krene u čišćenje pravosuđa, u rad na liniji onoga što je Pribe kazao kao izvjestilac EU. Krajnje je vrijeme da se krene u temeljite reforme – dodao je Izetbegović.


Nije mogao kazati šta će se desiti sa Stašom Košarcem, odnosno da li će biti smijenjen.


 
- Vidjet ćemo u vezi Košarca, to će odlučiti Klub poslanika. Mislim da su šanse dobre da budu suzdržani. A kada je u pitanju novi ministar sigurnosti, u petak će zasjedati kadrovska komisija SDA, tako da ćemo ići sa imenom. Nikada nije do sada došlo do imenovanja prvih 20-30 pozicija od strane Vijeća ministara, a da nismo imali stranački dogovor, u ovom slučaju SDA, HDZ, SNSD. Mimo toga SNSD uporno pokušava jednostrano izvršiti imenovanja u Vijeću ministara gdje su imenovanja Srba u pitanju. Neće to moći ići tako. Mi moramo vidjeti kompletan taj raspored kao što smo uvijek do sada radili. To ne treba tako – istakao je Izetbegović.


Kazao je da postoji koalicija na državnom nivou.


- Naravno da postoji koalicija SDA, HDZ, SNSD, DF. Tu smo. Gospodin Radončić je izašao. Meni je žao. Ja sam nudio da ponovo iz SBB postavi ministra sigurnosti, ali njegov izbor je njegova stvar.

 

(Hayat/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 

BLIN
KOMENTARI