UŽIVO/ Covid-19 u BiH

Prvi smrtni slučaj u Tešnju: Preminuo pacijent s oboljenjima, skoro nepokretan, pozitivan na virus

Hronika 09.06.20, 17:12h

Prvi smrtni slučaj u Tešnju: Preminuo pacijent s oboljenjima, skoro nepokretan, pozitivan na virus
Potvrđena su dva pozitivna na COVID-19 i to u Sarajevu i Zenici

 

17: 10 - U Zeničko-dobojskom kantonu zabilježen je prvi smrtni slučaj usljed oboljenja koronavirusom, potvrdio je dr. Senad Huseinagić, član Kriznog štaba ZDK i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, za "Avaz". 

 

Prema njegovim riječima, radi se o 82-godišnjem muškarcu iz Tešnja, čiji je sin bio pozitivan na Covid-19.

 

- Naime, sin osobe koja je preminula bio je pozitivan na koronavirus jer je testiran ranije. Vjerovatno se nije pridržavao pravila distance i izolacije, te je prenio virus na oca za kojega se kasnije ispostavilo da je pozitivan. Inače se radilo o težem hroničnom bolesniku, skoro pa nepokretnom - kaže Huseinagić.

 

Napominje da je ova smrt prvobitno zabilježena kao smrt uzrokovana moždanim udarom, ali je, nakon testiranja i anketiranja, ustanovljeno da je imao simptome koji se dovode u vezu sa koronavirusom.


- Tako da je doktorica prijavila smrt od zarazne bolesti, u ovom slučaju od Covida. Da nije bilo respiratornih simptoma, onda se to što je pozitivan ne bi moglo vezati s moždanim udarom. Upravo je ovo primjer i rezultat koji nismo željeli u Zeničko-dobojskom kantonu. Imali smo pristup da sve oboljele smještamo u izolatorij, da nam budu pod nadzorom, međutim, imamo jako rašireno širenje u Tešnju i vidjet ćemo šta ćemo u biti u stanju poduzeti - kaže on.

 

Na kraju ističe da nisu pribjegavali prisilnoj izolaciji do sada, a procijenit će za ubuduće da li će ići tako, iako ona nije popularna.

 

-Pokazalo se u ovom slučaju da je sin preminulog pozitivan, a da otac ne bi bio ugrožen da je bio u izolatoriju. Testirani su njegova majka i dijete, oni su, također, pozitivni. Tako da, dalje će se poduzimati koraci i nadam se da će ovo biti prvi i posljednji smrtni slučaj u Kantonu - optimističan je Huseinagić.

 

12:40 -  U Federaciji Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata testirana su 422 uzorka, od kojih je sedam pozitivno na COVID-19.

 

Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom (Zenica), Tuzlanskom (Tuzla, Lukavac) i Kantonu Sarajevo (Vogošća), saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

U Federaciji BiH do sada je testirano 41.042 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.168 osoba.

 

Broj zaraženih žena je 641 (54.88 posto), a muškaraca 527 (45,12 posto).

 

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 964 pacijenta, dok je trenutno aktivno 165 slučajeva pozitivnih na COVID-19.

 

Od 39 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 22 osobe su muškog spola (56.41 posto) i 17 ženskog spola (43.59 posto).

 

Preminuli, njih 25 (64.1 posto) imali su više od 65 godina, navodi se u saopćenju.

 

12:20 -  Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 298 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 16 osoba u Republici Srpskoj.

 

Radi se o pet muških  i 11 ženskih osoba, od kojih su četiri mlađe, 11 srednje i jedna osoba starije životne dobi.

 

Prema mjestu prebivališta po pet osoba je iz Modriče i Vukosavlja, po dvije iz Prijedora i Čelnica i po jedna iz Banjaluke i Bijeljine.

 

Od novozaraženih, većina predstavlja porodične kontakte zaraženih radnika iz Fabrike Alfa iz Modriče.

 

10:10 - U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) u posljednja 24 sata testirana su 184 uzorka na prisustvo koronavirusa.

 

Potvrđena su dva pozitivna na COVID-19 i to u Sarajevu i Zenici - saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI